Pitanje savetnici

Želim da upišem teologiju, ali roditelji mi ne dozvoljavaju

Pozdrav. Želim da upišem teologiju, ali moji roditelji se ne slažu sa tim. Moj jedini put je da ja pomažem drugima i da ih okrećem ka crkvi i spasenju, jer sam ja našao svoj put u tome. Želim lepo kao naš pokojni Vladeta Jerotić da imam komunikaciju sa ljudima i da im pomažem. Prvo sam mislio teologiju, ali smer za veroučitelja (katihetu) pa onda neuropsihijatar. Ali moji roditelji mi to ne dozvoljavaju, oni misle da će me sve ovo proći. Ja sebe vidim samo u tome i nigde više. Ne znam šta da radim i kuda da krenem.

1315
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Lepo je što si našao nešto u čemu nalaziš zadovoljstvo i što ti prija i shvatam da ti je teško što te roditelji ne podržavaju u tvojoj želji. Nije retkost da se roditelji ne slažu sa našim izborima, ali sigurno imaju svoje razloge i  žele ti samo najbolje. Da li si otvoreno popričao sa njima o svojim razlozima zbog kojih želiš da upišeš teologiju? Pokušaj da sedneš sa njima negde van kuće, gde je prijatna atmosfera i da im u potpunosti obrazložiš svoje razloge i šta bi ti dobio upisom na taj fakultet. 
Pre svega, trebalo bi da znaš da nakon završene teologije ne bi mogao da specijaliziraš neuropsihijatriju. Neuropsihijatriju možeš da upišeš tek po završetku osnovnih studija na Medicinskom fakultetu. Vladeta Jerotić je po struci bio doktor medicine, a pored medicine, bavio se i pastoralnom psihologijom.  Dakle, ne postoji mogućnost da budeš neuropsihijatar ako završiš Teološki fakultet.
Da li si uopšte sa nekim razgovarao o svojoj želji? Mislim da ne bi bilo loše da popričaš sa školskim psihologom i čuješ i njegovo mišljenje. 
Svakako bih volela da razmisliš i o rezervnoj opciji što se tiče studija. Verujem da postoji još nešto što može da ti se dopadne i što bi mogao da radiš. Postoji mnogo lepih zanimanja u pomagačkim profesijama. Filozofija je takođe lepa nauka koju možeš da povežeš sa svojim interesovanjima. Tamo se, između ostalog, izučava i filozofija religije kao poseban predmet. Takođe, postoje istraživači religije, a više o tom zanimanju pogledaj ovde.
Predlažem ti da pogledaš našu bazu zanimanja. Pogledaj različita zanimanja u odeljcima duhovne delatnosti i humanističke delatnosti, verujem da će ti bar neko zanimanje privući pažnju.  
Nadam se da ćeš doneti najbolju odluku za sebe. Ako mogu još nekako da ti pomognem, da porazgovaramo o još nekom zanimanju. slobodno mi se obrati.