Pitanje savetnici

Književni kritičar

Poštovana, na vašem sajtu sam pronasla informacije za posao književnog kriticara, međutim u njemu ne stoje linkovi, osobe, agencije koje su okrenute ka toj vrsti delatnosti, pa mi je vaša koleginica rekla da se vama obratim za vise informacija. Završila sam Fakultet za kulturu i medije, a planiram da upišem master iz psihologije, pa onda i doktorat, radila sam u UNS, i Ekpres nedeljniku i shvatila da mi oblik iz kritičkog ugla posmatranja više leži, nadam se da imate informacije vezane za ovakvu vrstu posla.

1535
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Hvala što si nam se obratila. Na našem sajtu u bazi zanimanja su opisi poslova koje su popunjavali ljudi koji se tim zanimanjima bave. Dakle, opis koji si ti videla je pisao književni kritičar. Ne koristimo linkove, imena osoba, niti nazive određenih firmi ili agencija jer bi to spadalo pod reklamiranje.
Super je što već imaš viziju čime bi volela da se baviš. Književni kritičar usmerava se prema pojedinim književnim pojavama, autorima, književnim vrstama, stilovima i rodovima i kritički ih raščlanjuje i vrednuje u odnosu na sve druge relevantne književne pojave. Zaposlenje mogu naći najčešće u izdavačkim kućama, institutima i udruženjima koji se bave književnošću i sl. Najčešće su to osobe koje su završile srpski jezik i književnosti ili novinarstvo. Ti si se već usmerila tokom studija u tom pravcu, a kako imaš i novinarskog iskustva, verujem da nije nemoguće da se zaposliš kao književni kritičar.
Najbolje bi bilo da se obratiš Institutu za književnost i umetnost radi detaljnijih informacija, čini mi se da je njihova delatnost najbliža onome što tebe zanima. Kontakt i adresu možeš naći ovde. Ne bi bilo loše ni da odeš do njih i zamoliš ih da porazgovaraš sa nekim kako bi dobila informacije iz prve ruke. Verujem da bi ti izašli u susret.