Pitanje savetnici

Koja je srednja škola neophodna za upis Kriminalističko-policijske akademije?

Da li mogu sa gimnazijom da upišem policijsku akademiju u Sremskoj Kamenici? Ili, ako ne mogu, koja srednja škola bi bila najbolja da se završi kako bi mogla da upišem akademiju? Trenutno razmišljam o tome, na njihovom sajtu piše da treba da bude četvorogodišnja škola, ali mene interesuje, gimnazija ili stručna? Hvala unapred!

34580
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Centar za osnovnu policijsku obuku (COPO) u Sremskoj Kamenici možeš upisati i sa završenom gimnazijom i sa srednjom stručnom školom, samo je važno da ona traje četiri godine. Da bi se upisala u ovaj Centar, potrebno je da položiš test srpskog jezika, test opšte informisanosti i test fizičke spremnosti, zatim da prođeš proveru psihološkog statusa i opšti i specijalistički lekarski pregled. Verujem da nije toliko važno koji si tip škole završila, koliko je važno da se pripremiš za samo polaganje testova. Takođe je vrlo bitno da znaš da za upis na COPO prvo mora MUP da raspiše konkurs, a ne postoji ustaljeni termin raspisivanja. Više o uslovima upisa možeš pronaći ovde

Ukoliko razmišljaš o upisu na Kriminalističko - policijsku akademiju (KPA) u Beogradu, takođe nije važno da li imaš završenu gimnaziju ili četvorogodišnju stručnu školu. Slično kao i za COPO, prijemni ispit obuhvata test bazično-motornih sposobnosti, test opšte informisanosti i test srpskog jezika, i važno je da kandidati prođu lekarski pregled i da ispune određene uslove morfološkog statusa. Više o tome ćeš pronaći ovde.

Razlika između Centra za osnovnu policijsku obuku i Kriminalističko policijske akademije je između ostalog i trajanje programa. Kriminalistička policijska akademija je koncipirana kao četvorogodišnje akademske studije, dok program obuke u COPO-u traje godinu dana, nakon čega polaznici počinju sa radom u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Dakle, po završetku KPA imaš mogućnost i za nastavak studija, dok obuka u Centru priprema odmah za zaposlenje.