Savetnica

Zanimaju me FON - IT menadžer i Ekonomski fakultet.

Pitanje:

Zdravo, ja sam četvrta godina gimnazije prirodnog smera, i neodlučna sam oko daljeg školovanja. Volim matematiku i dobro mi ide. Razmišljala sam o FONu IT menadžer, koji je sada dosta popularan, ali do sada nisam bila baš toliko zainteresovana za programiranje, i nisam sigurna kako bih se u tome snašla. Druga opcija mi je Ekonomski fakultet, ali plašim se da li je još uvek perspektivan, jer potražnja čini mi se nije toliko velika, mozda grešim.. Roditelji su mi dipl. ekonomisti tako da bi mi dosta pomogli oko školovanja. Ne znam da li se ovaj fakultet svodi na bubanje pošto nisam bas toliko dobra u tome. Jako sam neodlučna tako da bih vam bila jako zahvalna ako mi pomognete oko odabira. Hvalaa :)

Odgovor:

Veoma je dobro što si nam se javila! :)

Odluka o daljem odabiru nije ni malo laka, te je potpuno normalno da si neodlučna kao i brojni tvoji vršnjaci.
Veoma je važno odabrati dalje školovanje u skladu sa svojim interesovanjima, željama i sposobnostima s toga je odlično što si prepoznala šta voliš i šta ti dobro ide a to je matematika.
Nakon osnovnih studija Informacionih sistema i tehnologija mladi najčešće upravo rade u oblasti tehnologija i programiranja, kako bi se bolje upoznala sa zanimanjima predlažem ti da pogledaš u našoj bazi zanimanja na primer opise poslova programer/ka i IT menadžer/ka . IT oblast je trenutno veoma perspektivna u Srbiji i stalno se razvijaju nova zanimanja, zanimljiv članak o zanimanjima iz IT-a možeš pronaći OVDE. Kao što možeš videti i u opisima posla za rad u oblasti informacionih tehnologija veoma je važno da te interesuje tehnologija, rad u programskim jezicima, da poseduješ analitičnost kao i organizacione veštine.
Veoma je dobro što iz prve ruke možeš da dobiješ savete i iskustva o studijama ekonomije, međutim i studije su se vremenom promenile u skladu sa promenama u društvu.
Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu postoje 2 smera osnovnih akademskih studija:

Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika i  Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika. U okviru prvog smera možeš da biraš između 9 različitih modula:

Ekonomska analiza i politika
Finansije, bankarstvo i osiguranje
Marketing
Međunarodna ekonomija i spoljna trgovina
Menadžment
Računovodstvo, revizija i finansijsko upravljanje
Statistika, informatika i kvantitativne finansije
Trgovinski menadžment i marketing
Turizam i hotelijerstvo.

Kao što vidiš studije ekonomije pružaju brojne mogućnosti u različitim oblastima te je važno da izabereš ono što bi tebe najviše interesovalo. Što se tiče perspektive nemam tačne podatke za diplomirane ekonomiste, to zavisi i od potreba na tržištu rada i od oblasti za koju se specijalizuješ (da li je marketing, bankarstvo, revizija, finansije itd..). neki od brojnih zanimanja kojima se možeš baviti posle fakulteta su:  računovođa, revizor, ekonomski analitičar, marketing menadžer, brend menadžer, marketing istraživač, menadžer u turizmu, menadžer u hotelijerstvu, savetnik u Ministarstvu finansija.. (više o njima možeš naći u našoj bazi zanimanja..)..
Predlažem ti da pregledaš i studijske programe ekonomije, koje možeš naći OVDE. Kao i druge studije i studje ekonomije se sastoje iz brojnih predavanja i vežbi, te svakako i iz predmeta koji su više teorijski i onih koji su više praktični. Znanje i interesovanje iz matematike biće ti od velike pomoći i koriste bilo da se odlučiš za FON ili Ekonomski fakultet.
189
02.03.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.