Pitanje savetnici

Nisam položila prijemni na Filozofskom. Da li da upišem Singidunum ili da pokušam ponovo sledeće godine?

Pokušala sam da upisem psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i nisam uspela. Da li da opet pokušam sledeće godine ili da upišem psihologiju na Singidunumu? Da li će se ceniti diploma privatnog fakulteta i da li ću moći da dobijem posao sa njom?

3893
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Vrlo je bitno da ne odustanemo kada nešto zaista želimo i super mi je što se nisi demotivisala i što i dalje razmišljaš u istom pravcu.

Kakvo će stanje biti na tržištu rada za minimum četiri ili više godina, koliko je potrebno da postaneš diplomirana psihološkinja, da li će se jednako vrednovati diploma privatnog i državnog fakulteta, to sada ne možemo pouzdano predvideti. Programi studija psihologije nisu identični na ova dva fakulteta, a pored toga ni iznos školarine, pride na privatnom fakultetu ne postoji opcija sticanja uslova za budžet, kao što postoji na državnom, a to bi takođe trebalo da uzmeš u obzir prilikom donošenja odluke. Bilo bi dobro da se raspitaš kod studenata oba fakulteta kakvi su njihovi utisci i usporediš prednosti i mane, težinu i kvalitet studija, profesore, uslove studiranja... Dakle, preporuka jeste da razmotriš i ostale faktore, pored vrednovanja diplome, jer ćeš tako imati širu i jasniju sliku pred sobom, te na taj način lakše doneti dobru odluku.

Ono što je danas činjenica jeste da poslodavci ne vrednuju samo diplomu već i neformalne aktivnosti u koje su mladi bili uključeni tokom studija. Ako budeš išla na stručne prakse ili volontirala i na taj način budeš sticala znanje i veštine koje su relevantne za posao koji ćeš jednog dana obavljati, sigurno ćeš povećati sebi šanse za zaposlenje koji god fakultet da si završila. Jeste da neki poslodavci imaju predrasuda prema studentima privatnih fakulteta, ali ukoliko se odlučiš za privatni, na tebi će biti da tu predrasudu srušiš i pokažeš da to nije baš tako.

Sa druge strane, ništa te ne sprečava ni da pokušaš sledeće godine da ponovo polažeš prijemni. Ako upišeš Singidunum sada, videćeš za tih prvih godinu dana kako će ti se već činiti studije i da li želiš da promeniš fakultet. Ako ne upišeš, imaš godinu dana da prijemni ispit spremiš najbolje moguće i pokušaš ponovo. Znam dosta njih koji su bili u sličnoj situaciji kao i ti, jedne godine nisu uspeli da upišu ono što žele, pa su tih godinu dana iskoristili za bolju pripremu i sledeće godine su otišli spremniji. Ukoliko baš želiš državni fakultet, možda ne bi bilo loše da uzmeš u obzir i konkurisanje na psihologiji u Novom Sadu ili Nišu, kako bi povećala svoje šanse za upis, jer je u Beogradu, kao što si i sama videla, najveća konkurencija.