Pitanje savetnici

Na koji način se ocenjuje prijemni ispit?

Dobar dan, zanima me na koji način se računaju bodovi za upis na fakultet? Treća sam godina gimnazije i neću polagati državnu maturu. Znam da se iz škole nosi 40 bodova, ali me zanima na koji način se ocenjuje prijemni ispit?

1825
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Da, u pravu si, iz škole se nosi 40 poena, a prijemni ispit nosi 60 poena. Sam prijemni ispit kao i način polaganja i bodovanja se razlikuju od fakulteta do fakulteta. Pomoglo bi nam u odgovoru da si nam rekla okvirno o kojim fakultetima razmišljaš pa da probamo da ti odgovorimo kako izgleda konkretno bodovanje prijemnog na određenom fakultetu J

Prijemni ispit najčešće se polaže pismeno (jedan ili više predmeta). Međutim, ima i situacija gde se polaže i usmeni deo, npr. Na Filološkom fakultetu Univeziteta u Beogradu (pismeni deo je eliminacioni, pa ko položi pismeni deo ide dalje na usmeni).

Bodovanje samo je baš različito. Na nekim fakultetima svaki zadatak nosi po jedan poen i zbir svih poena sa jednog ili više testova (ukoliko se polaže više predmeta) čini ukupan broj na prijemnom ispitu koji se dalje sabira sa poenima iz srednje škole i na taj način se kandidat pozicionira na rang listi zajedno sa ostalim kandidatima. Na nekim testovima postoje negativni poeni, kada su pitanja tipa da/ne, kako bi se smanjila stopa pogađanja, da bi kandidat dao odgovor tek onda kada je siguran da zna odgovor. Na nekim drugim fakultetima, kao što je Prirodno-matematički, se rade zadaci pa neka pitanja nose više poena. Primer od prošle godine možeš da vidiš ovde, bilo je 20 pitanja ukupno iz matematike. Sa druge strane, ako su u pitanju neki umetnički fakulteti, traže se određeni radovi. Dakle, kao što smo rekle na početku, situacija je zaista različita od fakulteta do fakutleta.

Na zvaničnoj stranici svakog fakulteta možeš da pronađeš informacije o bodovanju prijemnog. Savetujemo ti da pogledaš ukoliko te zanima neki određeni fakultet. Bazu svih fakulteta možeš pronaći i kod nas na portalu ovde, pa pogledaj da li ti je neki interesantan i potraži na njihovom sajtu informacije.