Savetnica

Interesuju me hemija, fizička hemija i studije forenzike.

Pitanje:

Četvrta sam godina i spremam hemiju za prijemni. Želim da upišem hemijski fakultet, ali sam u poslednje vreme počela da razmišljam o fizičkoj hemiji. Fizika mi ranije nije išla najbolje, ali postala sam bolja do četvrte godine. Pošto planiram da posle radim možda kao forenzičar ili u nekoj laboratoriji ili institutu, nisam sigurna koji od ova dva fakulteta je bolje upisati. Na hemijskom bih stekla veće znanje iz svih oblasti hemije, ali na fizičkoj hemiji bih imala znanja i iz fizike koja je jako korisna i možda mi otvori vrata ka većem broju poslova.

Odgovor:

Veoma je lepo što si prepoznala šta te interesuje i što si počela sa pripremama za prijemni ispit. 

I studije hemije kao i fizičke hemije pružaju mogućnosti rada u laboratorijama i institutima. Što se tiče forenzike postoje specijalističke studije forenzike - http://www.fb.bg.ac.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=738&Itemid=1345, koje realizuju Fakultet za fizičku hemiju i Fakultet bezbednosti. U pravu si da studije fizičke hemije pružaju veću širinu za dalji rad, jer spajaju oblasti i fizike i hemije. 

Takođe u nastavku ti dostavljam i spisak master studija koje bi te nakon osnovnih studija fizičke hemije ili hemije usavršile za rad u oblasti forenzike.

Postdiplomske studije iz oblasti forenzike:

Master studije Nacionalna bezbednost Pravnog fakulteta u Novom Sadu
Master studije Forenzika na Univerzitetu u Novom Sadu
Master program Terorizam, organizovani kriminal i bezbednost na Univerzitetu u Beogradu
Specijalističke strukovne studije Forenzika Fakulteta bezbednosti u Beogradu
Master studije na Fakultetu bezbednosti u Beogradu
Postdiplomske studije na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu 

Predlažem ti da svakako na sajtovima fakulteta još jednom pogledaš studijske programe i predmete kako bi prepoznala šta je ono što te više zanima.

1514
02.03.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.