Pitanje savetnici

Da li je moguće nadoknaditi znanje iz hemije i upisati medicinu?

Poštovani, počela sam treći razred gimnazije i planiram da upišem medicinski fakultet. Svi predmeti mi odlično idu osim fizike, matematike i hemije. Nikada nisam obraćala pažnju na te predmete i uvijek mi je cilj bio prelazna ocjena. Biologija mi je jedan od omiljenih predmeta, ali znanje iz hemije mi je minimalno. Da li mislite da nije kasno da posvetim paznju hemiji, tj. da li je uopšte moguće da do prijemnog naučim i nadoknadim sve što sam propustila? Ukoliko se maksimalno potrudim sa hemijom, svjesna sam da bih popustila sa ostalim predmetima, što bi mi otežalo mogućnosti za druge fakultete ukoliko ne uspijem sa upisivanjem medicinskog fakulteta. Hvala unaprijed.

924
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Verujem da je svaki prijemni moguće spremiti uz adekvatnu pripremu i dovoljno truda. Pitanje je koliko si ti spremna da se zaista posvetiš tome. Uvek postoji opcija traženja dopunske nastave ili privatnog profesora koji bi ti pomogao oko pripreme, tako da mislim da nije nemoguće nadoknaditi neko znanje uz adekvatnu pomoć.                                                                                                                                                                                                                      Važno je da budeš svesna da ti je znanje iz hemije neophodno ukoliko želiš da polažeš prijemni na medicini kao i da će to zahtevati određeno odricanje kako ne bi popustila sa ostalim predmetima.

Iz tvog odgovora sam stekla utisak da razmatraš i druge opcije. Uvek je dobro imati plan B, jer uspeh na bilo kom prijemnom može da zavisi i od drugih faktora, kao što je broj zainteresovanih, broj upisnih mesta, uspeh u srednjoj školi ostalih prijavljenih, i tako dalje. Razmisli šta su tvoja interesovanja, i da li postoji nešto srodno medicini čime bi volela da se baviš. Svakako razmisli o nekim “rezervnim” opcijama, čisto kako bi se osigurala. Ukoliko je medicina tvoj prvi i jedini izbor, onda ti savetujem da što pre počneš sa pripremama i daš sve od sebe da ostvariš dobar uspeh na prijemnom. J