Savetnica

Interesuje me teorijska i eksperimentalna fizika...

Pitanje:

Poštovani/a, ja sam treći razred filološkog smera u Gimnaziji,ali ne planiram da upišem bilo šta što ima veze sa jezikom. Čak su mi misli usmerene ka fizičkom fakultetu. Nisam još krenula sa pripremama, jer ću izgleda morati sama,pa i dalje skupljam materijal za učenje. Razmišljala sam o smeru teorijska i eksperimentalna fizika. Da li možete da mi pomognete oko potrebne literature za prijemni? Ne mogu nigde da pronađem. I šta Vi mislite koliko je ovo perspektivno?

Odgovor:

Kada je u pitanju odluka o upisu na fakultet, veoma često se dešava da mladi tokom srednje škole i gimnazije shvate da žele da studiraju neku drugu oblast kojom se možda i nisu toliko bavili tokom srednjeg obrazovanja.

Na vreme si počela da razmišljaš o tome šta bi studirala, te imaš sasvim dovoljno vremena da se dobro pripremiš za prijemni ispit pošto si tek treća godina. Kako si pohađala filološki smer verovatno će ti trebati više ulaganja truda i vremena za pripremu prijemnog ispita i tokom prve godine studija na Fizičkom fakultetu.

Sve dodatne informacije o prijemnom ispitu kao i zadatke sa prijemnih ispita od prošle godine možeš videti OVDE.

Na žalost nisam pronašla tačne informacije o literaturi za prijemni ispit, pa ti predlažem da direktno kontaktiraš fakultet ili još bolje da ga posetiš i dobiješ direktno informacije.

Kontakt fakulteta je:


Univerzitet u Beogradu
Fizički fakultet
11001 Beograd
Studentski trg 12 
dekanat@ff.bg.ac.rs
Studentska služba: + 381 11 3281 375

Dekanat: + 381 11 7158 151

Po završetku možeš da radiš u istraživačkim i naučnim organizacijama i institucijama, npr. instituti, laboratorije, istraživački centri i sl. Kod nas može da bude problematično to što ne postoji veliki broj institucija koje se bave naukom na ovaj način, kao ni dovoljno sredstava koja bi se uložila u istraživanja. Međutim, to ne znači da mogućnosti za zaposlenje nema uopšte, već da su mogućnosti  tek u razvoju.  Postoji dosta mogućnosti i za nastavak školovanja u inostranstvu, jer tamo postoje brojne prilike za naučni i eksperimentalni rad.. Predlažem ti da od početka studija počneš da se raspituješ o mogućnostima razmene na osnovnim studijama, i mogućnostima za postdiplomske studije u inostranstvu. Jer ćeš tako najviše povećati mogućnosti da zaposlenje u nekoj stranoj zemlji. Naravno ne zaboravi i učenje stranih jezika koji su uvek uslov za inostranstvo. :)

Kod nas diplomci Fizičkog fakulteta rade i kao:

Fizičar/ka

Istraživač/ica pripravnik/ica

Profesorka univerziteta

Nastavnik/ica fizike

P.S Pored intenzivne pripreme prijemnog ispita, ne zaboravi da se što više potrudiš oko upeha u školi koji je veoma značajan i povećava ti mogućnosti za upis studija na teret budžeta. :)

Nadam se da sam uspela da ti pomognem.

150
03.04.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.