Pitanje savetnici

Drugačiji prijemni od 2021. godine

Zdravo! Krecem u 2.godinu ekonomske skole i upisala sam je misleći da ću imati dosta opcija za upis na fakultet posle nje, ali sam cula da se

od 2021. uvodi drugačiji prijemni, pa me zanima koje ću skole moći da upišem posle ekonomske i da li bi bila dobra ideja da se prebacim u

gimnaziju pošto svakako planiram da idem na fakultet a ne znam da li će mi se interesovanja menjati?

1090
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Prema predlogu nove državne mature, učenici stručnih škola, u koju spadaju i ekonomske škole će polagati 3 obavezna predmeta (srpski, matematiku i jedan stručni predmet). Sem toga, postoji mogućnost da će fakulteti zadržati pravo da dodatno testiraju učenike, tako što bi se polagao još jedan ispit iz opšte obrazovnih predmeta ili će pored državne mature ostati i prijemni ispit na fakultetima. To praktično može da znači da ćeš svakako polagati ispite iz 3 predmeta a u skladu sa fakultetom koji izabereš ćeš spremiti ispit iz još jednog predmeta.

U svakom slučaju, učenici koji pohađaju srednje-stručne škole ne bi trebalo da na bilo koji način budu ograničeni u odnosu na gimnazijalce. To sada znači da ćeš moći da izabereš fakultet u skladu sa svojim interesovanjima u tom trenutku, bez obzira na to koju ćeš školu završiti, jedino može da se razlikuju predmeti koje ćeš polagati u sklopu državne mature.

Ovo je sve preliminarno, konačna odluka još uvek nije doneta. Dobra stvar je što će već dogodine biti prva generacija koja će polagati državnu maturu, tako da ćeš do završetka svog školovanja znati definitivno na koji se način polaže.