Savetnica

Želim da se usmerim na medicinske aparate i upišem računarstvo i automatiku, nakon studija medicinske rehabilitacije.

Pitanje:

Pozdrav, moja situacija je malo neuobičajena. Završila sam srednju medicinsku školu, i nakon toga upisala medicinsku rehabilitaciju na medicinskom fakultetu. Ove godine završavam, ali bih želela dalje da nastavim da se usavršavam. Sa diplomom diplomiranog fizioterapeuta nema neka preterana mogućnost napretka, a ja sam vrlo ambiciozna i željna da još učim. Mislim da se usmerim na medicinske aparate, tačnije da upišem računarstvo i automatiku pošto kasnije mogu da odaberem podsmer koji se bavi medicinskim aparatima. Na pritisak roditelja sam od srednje škole u medicini i nije da je ne volim, ali sam više tehnički tip i individualac. Plašim se da ne pogrešim, i da ne potrošim dosta godina na nešto što nema smisla. Moje pitanje konkretno glasi, ako se usmerim na nauku vezanu za medicinu, da li će se ceniti barem čisto kao prednost, moja diploma sa medicinskog fakulteta? Da li je to pametna ideja?

Odgovor:

Veoma je lepo što želiš da nastaviš da se usavršavaš. Važno je da tokom karijere, ne samo tokom školovanja već i u procesu rada težimo sticanju novih znanja i veština kako bi bili u koraku sa svim promenama i razvijali naše veštine i znanja. Primetila bih da si lepo prepoznala svoja interesovanja i kakav način rada odgovara tvojoj ličnosti.

Kao i u ostalim oblastima, tehnologija se veoma brzo razvija i primenjuje, pa je računarstvo i automatika u medicini veoma perspektivno za dalje usavršavanje kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Ukoliko se odlučiš za studije o medicinskim aparatima verujem da će ti od velike pomoći biti prethodna znanja sa studija medicinske rehabilitacije, te da ćeš na neki način biti u prednosti tokom pripreme mnogih ispita. Na primer možeš spojiti znanja sa jednog i drugog fakulteta i usavršiti se u izradi i primeni medicinskih aparata u oblasti medicinske rehabilitacije.

Kako bi donela odluku potrebno je da se i dodatno informišeš te ti predlažem da uporediš studijske programe sadašnjih studija koje pohađaš i studija o medicinskim aparatima kako bi zaključila koliko ima znanja koje već možeš da primeniš. Takođe predlažem ti da obavezno kontaktiraš fakultet na kojem bi studirala računarstvo i automatiku da proveriš da li postoji mogućnost da ti prihvate neke od položenih ispita na prethodnim studijama, koliko i koji bi to ispiti bili. Ovde možeš pronaći zanimljiv odgovor na temu usavršavanja nakon studija medicinske rehabilitacije.

 Nadam se da sam uspela da ti pomognem. :)

 

53
03.04.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.