Pitanje savetnici

Saobraćajni ili Filološki fakultet

Imam dilemu u vezi odabira fakulteta. Saobraćajni ili Filološki?

1696
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Lepo je što imaš dve opcije za odabir fakulteta.

Saobraćajni fakultet upisuje ukupno 350 studenata koji mogu da odaberu jedan od 9 smerova. Što se tiče prijemnog ispita, polaže se matematika ili matematika i fizika. Sam fakultet organizuje pripremu za polaganje testa iz matematike, koja, prema podacima koje sam pronašla, traje 42 časa i košta oko 30.000 rsd. Na ovom linku ćeš pronaći spisak predmeta po smerovima, pa možeš pogledati šta ti se čini interesantnim. Neki od smerova sa saobraćajnog fakulteta se smatraju veoma perspektivnim, i preporučujem ti da pogledaš neke od aktuelnih oglasa za posao, npr na https://poslovi.infostud.com/ , i da pogledaš neke od opisa poslova koje obavljaju ljudi sa završenim Saobraćajnim fakultetom.

Što se tiče Filološkog fakulteta, nastavni plan i program možeš pogledati ovde . U pitanju nisi navela koji jezik bi volela da studiraš, pa ti savetujem da, ukoliko si odlučila koji bi ti smer bio interesantan pogledaš bliže uslove upisa. Postoji opcija da se polaže samo srpski jezik (gramatika i književnost) ili srpski i engleski jezik. Bilo bi dobro da pokušaš da dobiješ informacije o studijama iz prve ruke, i da kontaktiraš nekoga ko studira na Filološkom fakultetu, ili je isti završio. Postoji mišljenje da je Filološki fakultet neperspektivan, ali zapravo diplomci mogu raditi na različitim pozicijama i oblastima, a ne samo u prosveti.

S obzirom da se radi o dve različite oblasti rada, bilo bi dobro da razmisliš o tome gde pre vidiš sebe. Da li ti bolje ide matematika ili jezici? Da li više voliš da rešavaš praktične zadatke ili da se baviš analizi nekog sadržaja? Da li želiš da se baviš organizovanjem transporta robe, u špedicijama, distributivnim centrima i tako dalje ili želiš da podučavaš jezike, baviš se prevođenjem i sličnim poslovima?

Na našem sajtu, u odeljku Testovi, možeš pronaći testove koji će ti možda pomoći da lakše doneseš odluku kojim zanimanjem želiš da se baviš.