Pitanje savetnici

Upis psihologije nakon smera fizioterapeutskog tehničara

Dobar dan. Još od malena sam sanjala da budem psiholog, ali kako kod nas ne postoji srednja skola za to zanimanje, već samo fakultet, ja sam upisala medicinsku skolu na preporuku roditelja (smer za fizioterapeutskog tehničara). Ubrzo nakon polaska u školu shvatila sam da bih sa mojim opredeljenjem jako teško upala na Filozofski fakultet, tj na smer za psihologiju, i počela sam da razmišljam o prebacivanju u drugu školu. Moje pitanje je da li bi Pravno - poslovna škola bila dobar izbor ili ipak neka druga škola?

1323
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Baš je lepo što si već kao mala znala čime bi volela da se baviš. :)

Tačno je da za zanimanje psihologa ne postoji srednja škola, već samo fakultet, iz razloga što ovo zanimanje zahteva i jako dobru teorijsku osnovu koja se izučava na fakultetima. Što se tiče upisa na Filozofski fakultet, od budućih studenata se zahteva da neko završi četvrogodišnju srednju školu, dok usmerenje nije važno. Iz tvog pitanja, nisam razumela da li  misliš da postoji još neki izazov, poput ocena ili predznanja koje stičeš, koji bi mogao da ti oteža upis na fakultet.

Ukoliko želiš da se prebaciš u drugu školu, konkretno Pravno-poslovnu školu, bilo bi dobro da proveriš na koji je način to moguće. Promena škola se najčešće odnosi na prebacivanje u školu istog usmerenja (iz gimnazije u drugu gimnaziju, iz ekonomske škole u drugu ekonomsku…). Možeš da kontaktiraš sekretara škole i da se raspitaš koje su mogućnosti.

Kao što sam ranije napomenula, Filozofski fakultet ne ograničava buduće studente u odnosu na to koji su tip srednje škole završili, sve dok se radi o četvorogodišnjem smeru. Ako smatraš da druga škola može da ti pruži veće predznanje iz oblasti psihologije ili da te na neki drugi način bolje pripremi za prijemni, možeš razmisliti o opcijama za prebacivanje, ali sasvim je moguće upisati Filozofski fakultet sa medicinskom školom.