Pitanje savetnici

Hemijski ili tehnološki fakultet?

Hemijski ili tehnološki fakultet? koje mogućnosti pružaju i koji je bolji? Više sam zainteresovana za neko naučno istraživanje što se hemije tiče, koji fakultet to pruža?

886
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Ukoliko se odlučiš za Hemijski fakultet u Beogradu, tamo možeš da biraš između 3 smera: hemije, biohemije i hemija životne sredine. Evo šta sam pronašla o zanimanju hemičara i o istraživanjima: “Zapošljavaju se u različitim delatnostima, od naučno-istraživačkih do marketinga. Ipak se većina školuje sa namerom da radi u istraživanju i razvoju. Istraživački rad se može podeliti na fundamentalna (bazična) istraživanja i razvojna istraživanja. U bazičnim istraživanjima hemičari ispituju osobine, sastav i strukturu materije, kao i zakone po kojima se kombinuju i reaguju supstance. Na području primenjenih istraživanja i razvoja kreiraju nove proizvode i procese ili unapređuju postojeće, koristeći se prethodnim saznanjima i onim koji su prikupljeni u bazičnim istraživanjima. Kako u laboratoriji rade sa laborantima i hemijskim tehničarima, oni im pripremaju radne podloge i izdaju radne zadatke, odnosno imaju ulogu organizatora i koordinatora posla. Prikupljaju i analiziraju podatke i iz njih izvode potrebne zaključke te pišu izveštaje.”

Iz tvog pitanja nisam  koji te smer od ponuđenih najviše interesuje, ali svakako ti svaki od njih daje dobru i pouzdanu osnovu za dalji samostalni istraživački rad. Pored naučnih istraživanja, hemičari rade i u proizvodnji, u hemijskim postrojenjima, kao i u analitičkim laboratorijima za kontrolu kvaliteta. Oni takođe pripremaju instrukcije za radnike, i nadgledaju procese. U poslednje vreme dosta se pažnje posvećuje i zaštiti životne sredine, često se traže stručnjaci u ovoj oblasti, tako da možeš razmisliti i o smeru koji se baš time bavi ako ti je ta tema interesantna.

Ako misliš na Tehnološko – metalurški fakultet u Beogradu, on ima 9 smerova, a opise studijskih programa ćeš pronaći ovde. U zavisnosti od smera za koji se odlučiš, razlikuju se i mogućnosti. :). Nakon ovog fakulteta, takođe postoje mogućnosti za naučno- istraživački rad. Pored toga mogu raditi u naftnoj industriji, elektroprivredi, fabrikama za proizvodnju farmaceutskih proizvoda, fabrikama za proizvodnju prehrambenih proizvoda, fabrikama za proizvodnju plastičnih masa i gume, pogonima za prečišćavanje otpadnih voda i za pripremu vode, pogonima za preradu sekundarnih sirovina, službama kontrole kvaliteta, fabrikama za proizvodnju građevinskih materijala i za proizvodnju i boja i lakova, i u državnoj upravi.

Možeš da razmisliš kojim bi zanimanjem želela da se baviš, ili makar koja ti se oblast čini najinteresantnijom, makar na osnovu onoga što si do sada učila u školi, pa da na osnovu toga možda malo bliže definišeš koji ti je od ovih fakulteta interesantniji i koji bi smer volela da upišeš. :)