Pitanje savetnici

Upis na Medicinski fakultet sa oštećenjem sluha

Završavam četvrti razred srednje Medicinske skole, smer akušerski tehničar. Dvoumim se da upišem Višu ili Medicinski fakultet. Razlog zbog kojeg ne mogu odlučiti da li da se opredelim za Medicinski fakultet je to što imam slabiji sluh(malo više), i mislim da kao što su mi već neki profesori rekli da sam disfalifikovana u ovom poslu baš zbog toga sto ne čujem. Baš iz tog razloga mislim da nema svrhe da se trudim...

Zanima me vaše mišljenje? Šta da radim?

869
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Činjenica da završavaš četvrtu godinu Medicinske škole i da želiš da ostaneš u oblasti medicine dosta govori o tvojoj motivisanosti i posvećenosti i o tome koliko si hrabra u nastojanju da ostvariš ono što želiš uprkos teškoćama.

Verujem da su profesori koji su ti to rekli samo želeli da te zaštite i nisu želeli da prolaziš kroz loša iskustva, imajući u vidu koliko je doktorski poziv težak sam po sebi i nosi mnogo izazova. Međutim, nisi mi ni pomenula da li koristiš aparat, ako ne koristiš, da li imaš u planu da počneš u nekom momentu. Mislim da je i to jedan od faktora koje možeš da uzmeš u obzir pri donošenju ove odluke.

Kao što i sama znaš, studiranje Medicinskog fakulteta kako bi se dobilo zvanje doktora je vrlo zahtevno. Osnovne studije na Medicinskom fakultetu traju 6 godina, pa nakon njih sledi pripravnički staž i specijalizacija koja može trajati između 3 i 6 godina u zavisnosti od grane medicine za koju se odlučiš. Takođe, Medicinski fakultet traži maksimalnu posvećenost i redovno učenje. Iz tog razloga veliki broj učenika koji su zainteresovani za medicinu odustanu i pre nego što pokušaju da polože prijemni. Na Medicinskom fakultetu od skoro postoji i smer sestrinstvo, detaljnije o tome možeš da pogledaš ovde. Možda će ti biti interesantan smer s obzirom na srednju školu koju završavaš.

Studije na visokim školama traju 3 godine, i dve godine traju specijalističke studije. Takođe, na samom prijemnom bi odabrala smer, odnosno oblast kojom želiš da se baviš, dok bi se za specijalizaciju na Medicini odlučila tek kasnije. Nakon završene visoke zdravstvene škole ne bi mogla da radiš kao lekar, ali svakako bi bila na poziciji zdravstvenog radnika. Uvek imaš i rezervne opcije koje su isto u oblasti medicine, a gde su primarna druga čula, npr. fizijatrija.

Da li si popričala možda sa svojim doktorom o želji da se baviš tim poslom? Verujem da bi savet dobila i od nekoga ko radi u zdravstvu – svog lekara opšte prakse ili ako imaš nekog specijalistu u blizini.

Možda ne bi bilo loše da odeš direktno na fakultet i zamoliš za razgovor sa dekanom i popričaš i sa njima da li su imali iskustva sa studentima koji su imali problema sa sluhom i šta misle o tome. Medicinski fakultet je objavio obaveštenje o početku pripremne nastave na fakultetu za prijemni ispit sledeće godine. Informacije možeš naći ovde. Rok jeste prošao, ali možda bi ti izašli u susret da se naknadno prijaviš.

Postoji opcija da polažeš prijemni ispit za obe visokoškolske ustanove pa da u skladu sa rezultatima odlučiš koja opcija ti se čini boljom.

Ono što je važno da znaš da na samom prijemnom za neke visoko-obrazovne ustanove  možeš da konkurišeš i regularno, ali i kroz afirmativne mere, koje služe da učenicima i studentima sa bilo kojim smetnjama omoguće ravnopravno polaganje prijemnog ispita. Možeš direktno da kontaktiraš Medicinski fakultet, i da pokušaš da dobiješ detaljnije informacije o opcijama za polaganje prijemnog ispita.

Nadam se da sam ti malo pomogla, a ako budeš imala još neko pitanje, slobodno nam piši.

Želimo ti puno sreće da ostvariš ono što želiš bez obzira na sve J