Pitanje savetnici

Zaposlenje u policiji nakon Pravnog fakulteta

S obzirom da uskoro završavam Pravni fakultet i izmedju ostalog sam zainteresovana i za rad u Policiji. Imam cetiri konkretna pitanja:

1.Koji su koraci ukoliko poželim da postanem inspektor i da li to mogu sa Pravnim fakultetom? Da li je potrebno da prodjem dodatnu obuku, ili da se

doškolujem(seminari, odredjeni predmeti, kursevi, fizička obuka..itd..)

2. Koji su koraci ukoliko poželim da radim u odseku koji se bavi maloletničkim kriminalom?

3. Da li postoji mogućnost da pripravnički staž obavljam u policiji i ukoliko da, da li i oni raspisuju konkurse za tu mogućnost? I da li bi mi to eventualno pomoglo u napretku ka inspektorskoj poziciji,ili u radu na odeljenju za maloletnički kriminal?

4. Da li postoji mogućnost da pravnici rade psihološke procene maloletnika kroz razgovor sa njima itd, u slučaju da se doškoluju za tako nešto?

7563
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da te interesuju konkretne stvari, i da si definisala šta je ono čime bi volela da se baviš. :)

Moguće je da postaneš policijski inspektor sa završenim Pravnim fakultetom. :) Proces napredovanja u policiji je specifičan, jer se od pojedinaca očekuje određen broj godina rada, konstantnog usavršavanja, i naravno, uspeha u radu. :) Da bi neko postao inspektor u policiji, potrebno je da ima dovoljan broj godina iskustva rada u samoj policiji, da prođe određene kurseve (poput kursa borilačkih veština) i da kontinuirano radi na svom usavršavanju dok dođe do te pozicije. Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisuje konkurse za određene pozicije, te nije striktno definisano koliko bi, ukoliko ispuniš sve prethodne kriterijume, morala da čekaš da se raspiše konkurs za inspektora.

Ono što je karakteristično za maloletničku delikvenciju je da policijski službenici i inspektori koji rade u ovoj oblasti moraju da prođu i dodatne obuke i dobiju sertifikate da bi mogli da rade sa maloletnicima. Slično kao i prethodno, oni koji žele da se bave ovim poslom, odnosno da dođu do viših pozicija, moraju da imaju dovoljan broj godina iskustva rada u policiji. Nisam pronašla informaciju o mogućnostima obavljanja pripravničkog staža, jer koliko ja znam, pripravnički staž u policiji je namenjen pojedincima koji su završili osnovnu policijsku obuku. Međutim, možeš posetiti MUP-ov informativni centar (Kralja Milana 54, Beograd) i da se raspitaš o mogućnostima.

Što se tiče tvog poslednjeg pitanja, nisam uspela da pronađem informaciju da li je moguće obavljati posao psihološke procene sa Pravnim fakultetom. Pronašla sam primer jednog konkursa, pa će ti možda poslužiti da vidiš kako izgledaju konkursi MUP-a i koji se uslovi traže od kandidata. Više o tome ćeš pronaći ovde. Takođe, mislim da ćeš najdetaljnije informacije dobiti u najbližoj policijskoj stanici, ili u malopre pomenutom Informativnom centru. :)