Pitanje savetnici

Smerovi urbano inženjerstvo i mašinsko inženjerstvo na Fakultetu inženjerskih nauka

Ćaao, četvrta sam godina srednje škole (gimnazije) i želim da nastavim studije na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, dvoumim se između 2 smera, Urbano inžinjerstvo i mašinsko. Da li možete da mi kažete više informacija o ovim smerovima,jer bih želela da znam šta je perspektivnije i naravno šta posle ovih smerova mogu da radim. Unapred hvala:))

1368
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Generalno, više informacija o studijama na Fakultetu inženjerskih nauka ćeš pronaći ovde.

Smer Urbano inženjerstvo nastao je kao rezultat jednog projekta u cilju razvoja interdisciplinarnosti u oblasti automobilske industrije. Nešto više o tom smeru ćeš pronaći ovde i ovde. Ovaj smer je relativno nov, ali s obzirom na njegovu inovativnost i trendove na tržištu rada koje sad više prepoznaje stručnjake u oblasti ekologije, životne sredine i slično, verujem da će u nekoj bližoj budućnosti poslodavci vrednovati znanja i veštine koji se stiču na ovom smeru. Prema podacima koje sam pronašla, nakon ovog smera moguće je zaposlenje u privatnom, državnom i javnom sektorima koji se bave ovim temama. Studije na ovom smeru traju 4 godine, a spisak predmeta koji se proučavaju ćeš pronaći ovde.

Studije na smeru mašinsko inženjerstvo traje 3 godine. Nakon završenih studija, stiče se zvanje inženjer mašinstva. Ovo zanimanje je prilično prepoznato na tržištu rada. Ovde ćeš pronaći neke od oglasa za posao koje bi mogla da obavljaš ukoliko se odlučiš za ovaj smer.

Ono što je važno, bez obzira za koji fakultet se odlučiš, važno je da pokušaš da stekneš što više znanja i praktičnog iskustva u oblasti koja te interesuje, kroz različite prakse koje ćeš pohađati tokom studija, i na taj način razviješ veštine koje će budući poslodavci prepoznati kao važne za obavljanje određenog posla. :)