Pitanje savetnici

Kako se pripremati za test opšteg znanja?

Kako se pripremati za test opšteg znanja?

2239
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Test opšte informisanosti zadaje mnoge muke budućim studentima fakulteta koji treba da ga polažu na prijemnom ispitu, ali ono što je važno da je za njega ipak moguće pripremiti se. :)

Neki od fakulteta na kojima se polaže test opšteg znanja ili test opšte informisanosti, imaju na svojim sajtovima, ili u skriptarnici fakulteta primere testova od prethodnih godina koji ti mogu pomoći. Ukoliko se pripremaš za polaganje prijemnog na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ovde ćeš pronaći neke primere testova koji su se javljali prethodnih godina. 

Ne postoji univerzalan način na koji se neko priprema za polaganje ovog testa. Opšta informisanost se stiče godinama, i na nju utiču i interesovanja pojedinca, prethodno obrazovanje i generalno, želja da se uče nove stvari. :). Kada prođeš kroz nekoliko testova koje možeš pronaći i na internetu, videćeš iz kojih oblasti poseduješ dosta znanja, i šta je ono o čemu bi mogla još malo da naučiš. Važno je da pratiš aktuelnosti, jer su to česta pitanja na testu opšte informisanosti. Ta pitanja uključuju i politička dešavanja, ali i oblast kulture poput dobitnika različitih nagrada. Kada dođe do polaganja samog testa opšte informisanosti, studenti se nekad demotivišu zbog pitanja na koji ne znaju odgovor, ali se često dešava da se do tačnog odgovora dođe i sopstevnom logikom ili sistemom eliminacije odgovora. 

Nisi navela za koji fakultet se spremaš, pa ne znam da li ćeš polagati i još neki test pored testa opšte informisanosti. Na uspeh testa znanja iz određene oblasti možeš mnogo više da utičeš, jer je za njega jasno definisana literatura, i možda je bolja opcija da se više fokusiraš na polaganje testa znanja i da tu ostvariš što više bodova i time sebi obezbediš što bolji uspeh na prijemnom. :)