Savetnica

Proučavanje i učenje o vulkanima, zemljotresima, tektonskim pomeranjima, o zemljinoj kori i njenoj starosti, atmosferi, svemiru itd?

Pitanje:

Draga savetnice, prvo želim da pohvalim sajt, jer pruža puno informacija o svemu sto muči nas buduće studente. A mene zanima koji je fakultet, a kasnije i mesto gde bih radila, adekvatan za proučavanje i učenje o vulkanima, zemljotresima, tektonskim pomeranjima, o zemljinoj kori i njenoj starosti, atmosferi, svemiru itd., a da nije Geografski i Fizički fakultet? I koje bih zvanje imala? Unapred veliko hvala!

Odgovor:

Hvala puno na lepim rečima, drago nam je da je od pomoći.

Pored ova dva fakulteta, za koja mislim da možda najviše objedinjuju tvoja interesovanja, jedna opcija može da bude i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, ali opet ti treba smer geografija. 

Još jedna opcija je smer Geologija, na Rudarsko-geološkom fakultetu, pa da odabereš modul Geologija i paleontologija u V semestru. Takođe, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu mogu ti biti interesantni smerovi Geodezija i geomatika i Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja. Na linkovima ćeš videti i zvanja po završetku, kao i gde bi sve mogla da radiš.

Jedno od mesta koje se bavi proučavanjem zemljotresa jeste Republički seizmološki zavod.

U Srbiji postoji Astronomska opservatorija Beograd, naučno-istraživačka ustanova u kojoj se izučavaju nebeska tela i pojave iznad Zemlje.

Možda će ti biti interesantan i Centar za promociju nauke.

Pogledaj sajtove ovih organizacija, možda ne bi bilo loše da im pišeš sa nekim konkretnim pitanjima, pa da iz prve ruke saznaš kakav je njihov posao, koliko se bave izučavanjem onoga što tebe zanima, pa da odlučiš koji fakultet bi bilo najbolje da upišeš. 

120
10.08.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.