Pitanje savetnici

Statistika, aktuarska i finansijska matematika na Matematičkom fakultetu

Iako se mnogo dvoumim u izboru zanimanja, nekako sam privržen prirodnim naukama. Zanima me smer statistika, aktuarska i finansijska

matematika na MATF-u. S obzirom da o tom smeru ima vrlo malo informacija na forumima i na samoj sajtu fakulteta, možete li mi reći nešto o mogućnosti za zaposlenje nakon faksa, koliko je traženo to zanimanje?

1787
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Program statistika, aktuarska i finansijska matematika pripada smeru Matematika na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Prijemni ispit je isti za sve buduće studente koji žele da upišu matematiku, a onda se nakon položenog prijemnog ispita bira program studija.

Prema podacima koje sam pronašla, mladi koji završe ovaj fakultet se zapošljavaju u prosveti, bankama, investicionim fondovima, osiguravajućim društvima, statističkim zavodima, istraživačkim centrima, u IT sektoru i tako dalje. Gde će se neko zaposliti često može zavisiti i od prethodnog iskustva koje je neko stekao. To se uglavnom odnosi na prakse i stručna usavršavanja studenata kroz koje prolaze i kroz koja razvijaju praktična znanja koje poslodavci vrednuju. Matematički fakultet često i objavljuje konkurse za prakse i/ili poslove, pa možeš da pogledaš koje su to opcije za zapošljavanje. Više o tome ćeš pronaći ovde.