Pitanje savetnici

Vazduhoplovstvo - Mašinski ili Saobraćajni fakultet

Zelim da upišem Saobraćajni ili Mašinski fakultet u Beogradu- vazduhoplovstvo na nekom od njih, ali ne mogu da odlučim koji. Da li mislite da bi mi možda kao devojci više odgovarao Saobraćajni fakultet? Da li je matematika na Mašinskom stvarno toliko teska? Pošto upisujem ovo iz medicinske škole, pa se plašim da ne bih mogla da naučim sve to. I koja je tačno razlika izmedju mašinskog i saobraćajnog inženjera vazduhoplovstva?

2301
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Lepo je što si odabrala dva fakulteta koja bi volela da studiraš, uvek je dobro razmotriti nekoliko opcija za upis :)

U ovom trenutku, ima puno devojaka koje studiraju fakultete koje su ranije smatrani za prvenstveno “muške” i ukoliko je oblast vazduhoplovstva nešto što te zaista interesuje, onda i nije toliko važno da li ćeš možda kao devojka biti u manjini. :)

Svi studenti dolaze sa različitim nivoom predznanja, jer dolaze iz različitih škola i imaju različita iskustva iz srednjih škola, tako da verujem da su svi studenti u sličnoj dilemi da li će moći da nauče sve što je potrebno. Smatram da bi mogla da ostvariš uspeh ukoliko se dovoljno posvetiš studijama, redovno prisustvuješ nastavi, i obavljaš svoje obaveze na vreme. To će nekad značiti da ćeš imati manje vremena za sebe, ali, trud se uvek isplati. :). Za koji god fakultet da se odlučiš, uvek imaš opciju da zamoliš nekog od starijih studenata da ti da savete oko polaganja predmeta koji se smatraju teži. Možeš pokušati da pronađeš neke od studentskih grupa sa ovih fakulteta na društvenim mrežama i da ih zamoliš da podele svoje iskustvo, ako će ti to pomoći da stekneš malo širu sliku. Pronašla sam dva članka o studijama na Mašinskom i Saobraćajnom fakultetu, pa će ti možda biti korisno da ih pročitaš. Pronaći ćeš ih ovde i ovde.

Što se tiče razlike u opisu posla nakon Mašinskog i Saobraćajnog fakulteta prema informacijama koje sam pronašla, najjednostavnije bi smo to ovako objasnili – Nakon Mašinskog fakulteta, inženjer vazduholoplovstva poučava metoda i sredstava za projektovanje, proizvodnju i održavanje letelica, dok sa druge strane inženjer vazdušnog saobraćaja je zadužen za analizu i kontrolu saobraćajne insfrastrukture (vazduhoplovnih pristaništa).