Pitanje savetnici

Ne mogu da se odlučim između zanimanja fizioterapeuta i stomatologa

Ne mogu da se odlučim da li da upišem višu za fizioterapeuta ili stomatologiju. Sviđaju mi se oba zanimanja ali me kod stomatologije plaši to što traje 6 godina,dok za fizioterapeuta ne znam da li kasnije mogu da idem na specijalizaciju.Da li možete nekako da mi pomognete?

652
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Lepo je što si odabrao dve opcije za zanimanja kojima bi voleo da se baviš. Ono što je karakteristično za ova zanimanja su razvijene manuelne veštine, želja da se pomaže ljudima i ljubav prema radu sa ljudima. :)

Razlika u studijama ova dve oblasti se dosta razlikuje, ne samo po broju godina koje su potrebne da se završe studije. Ukoliko te stomatologija zaista zanima, i vidiš sebe u tom poslu jednog dana, verujem da tih 6 godina studija nisu tako strašne. :) Ovo zanimanje je poprilično odgovorno i traži da zaista znaš kako nekome da pomogneš, tako da je negde i očekivano da studije traju nešto duže u odnosu na ostale fakultete. :)

Što se tiče zanimanja fizioterapeuta, postoji puno mogućnosti za usavršavanje. Na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija postoji program master strukovnih studija, a više o tome ćeš pronaći ovde. Postoji i puno seminara, obuka i drugih oblika usavršavanja gde fizioterapeuti mogu da unaprede svoje znanje. :)