Pitanje savetnici

Ne znam koji fakultet da upišem

Ne znam koji fakultet da upišem. Završavam srednju medicinsku školu za laboranta. Volim taj posao i volela bih da upisem Visoku zdravstvenu školu, ali mi svi pričaju da je bolje da upišem fakultet. Ne zanima me ni jedan toliko. Volela bih da ostanem pri medicini. Sa hemijom ne stojim sjajno, pa ne bih upisivala biohemiju na Farmaceutskom fakultetu. Medicinu sigurno neću. Sa biološkim i hemijskim fakultetom nema posla, a teški su. Razmišljala sam o Poljoprivrednom fakultetu, smer prehrambena tehnologija. Koji god fakultet da završim, vratila bih se verovatno ovom poslu laboranata. Da li imate da mi predlozite neki fakultet, posto svi kazu da je Visoka škola uzaludna. Hvala

704
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Dopada mi se što si prepoznala svoja interesovanja i čime bi volela da se baviš, i šta je ono što sigurno ne bi volela da studiraš i u budućnosti radiš. :)

Verujem da tvoja ti tvoja sredina želi najbolje i da im je stalo da doneseš pravu odluku. Međutim, ukoliko je neki od smerova na Visokoj zdravstvenoj nešto što te interesuje, možeš da istražiš koje su opcije za zapošljvanje nakon njih, i da time svojoj sredini argumentuješ zašto želiš da se upišeš baš ovu ustanovu. Kad neko voli oblast koju studira i kasnije kojom se bavi, ta osoba će se posvetiti učenju i usavršavanju, što dovodi do dobrih opcija za zapošljavanje i uspeha na poslu. Lično smatram da nije dobro upisati fakultet po svaku cenu, naročito jer ako upišeš nešto što ne voliš, u oblasti u kojoj ne vidiš sebe i svoj budući posao, može značajno da utiče na motivaciju za studiranje i da dovede do lošijih rezultata.

Ako razmišljaš o drugim oblastima pored medicine, a nisi sigurna šta ti još ide od ruke, možeš probati da uradiš neki od testova interesovanja i osobina koje ćeš pronaći ovde. Možda će ti oni pomoći da prepoznaš još neke svoja interesovanja i oblasti u kojima bi mogla da radiš, pa možeš razmotriti još neke opcije za upis nekog fakulteta ili Visoke škole.

Nadam se da sam ti malo pomogla, a ako budeš imala dodatnih pitanja, slobodno nam piši. :)