Pitanje savetnici

Dvoumim se između geografije i turizma

Želim da upišem geografiju ili turizam u Novom Sadu. Pošto za turizam na PMF-u nemam bodove, ostaje mi ili da upišem geografiju na istom fakultetu ili da upišem turizam i hotelijerstvo na Visokoj Poslovnoj školi u Novom Sadu. Ja sada ne znam šta bi mi bilo lakše, pošto nemam nikakvo predznanje iz ekonomskih predmeta a cela prva godina na VPŠ su ekonomski uglavnom. A ja bi želeo da budem turistički vodič i da radim u nekoj turističkoj agenciji ili da predajem u školu ali znam da je tu danas jako teško dobiti posao. Ne znam šta da radim i šta bi meni kao učeniku iz gimnazije bilo lakše.

672
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

S obzirom da ideš u gimnaziju, verujem da imaš dovoljno znanja iz različitih oblasti, koje će ti olakšati učenje određenih predmeta na fakultetu. :). Imaj u vidu da se na fakultetu na svakom predmetu polazi od osnove, tako da verujem da, uz redovan rad, možeš da ostvariš uspeh iako nemaš ekonomske predmete u srednjoj školi.

S obzirom da si odabrao dva zanimanja koja nisu previše različita, razmisli o tome šta ti je još važno. Pre svega, postoji razlika u prijemnom ispitu. Na Visokoj poslovnoj školi možeš da biraš koje predmete želiš da polažeš na prijemnom. Ponuđeni su geografija, sociologija, psihologija, ekonomija, poslovna ekonomija, matematika ili informatika, i od njih treba da odabereš dva. Na Prirodno – matematičkom fakultetu za smer geografija se polaže samo taj predmet. Takođe, postoji razlika i u trajanju studija, jer na fakultetu one traju 4 godine i nose 240 espb bodova, gde možeš da stekneš zvanje diplomiranog geografa, dok nakon strukovnih studija na Visokoj poslovnoj školi stičeš 180 espb bodova i zvanje strukovnog ekonomiste. Razmisli o tome šta je od ovoga komplementarno sa tvojim drugim planovima za budućnost. :)

Takođe, razmisli i o tome koje te zanimanje više privlači. :). Posao turističkog vodiča je vrlo dinamičan, i stalno imaš priliku da učiš nešto novo. Sa druge strane, ukoliko se opredeliš za nastavnički poziv, imaćeš priliku da svakodnevno radiš sa decom ili mladima i da im pomažeš da usvoje nova znanja. Razmisli o tome kako izgleda tvoj idealni posao, tvoj idealni radni dan i u kakvom okruženju želiš da radiš. Odgovori na ova pitanju možda mogu da ti pomognu da odabereš zanimanje kojim bi želeo da se baviš.

Što se tiče perspektive zanimanja, više nijedan fakultet ili visoka škola nisu garancija za sigurno zaposlenje i dobar posao. Jako je važno da tokom studija, i kasnije, radiš na svom usavršavanju i sticanju iskustva kroz različita volonterska angažovanja ili prakse. Ta praktična znanja koja stekneš mogu biti vrlo značajna tvojim budućim poslodavcima, i tebi olakšati proces pronalaženja posla. U tom kontekstu, razmišljaj o tome šta je ono što se tebi lično dopada, a uz dovoljno znanja i veština koje ćeš vremenom steći, verujem da ćeš se prilagoditi svim izazovima na tržištu rada. :)