Pitanje savetnici

Prijemni ispit na Filološkom fakultetu

1020
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Politika svakog fakulteta je različita, tako da na nekim polažeš prijemni koji je isti za sve smerove, i onda nakon toga biraš smer ili modul, a neki fakulteti ne dozvoljavaju da se konkuriše za više smerova.

Nažalost, Filološki spada u ovu drugu grupu, što znači da moraš da se odlučiš za jedan od dva smera za koji ćeš polagati prijemni. S obzirom da engleski spada u program Jezik, književnost i kultura, tek nakon prijemnog možeš da odabereš neki od jezika koji se izučavaju na ovom smeru, što znači da imaš vremena da razmotriš još neku opciju za jezik koji želiš da studiraš. :)

Što se tiče bodovanja na prijemnom ispitu, više o tome ćeš pročitati ovde. Prema informacijama koje sam pronašla, prijemni ispit za osnovne studije se polaže samo pismeno, a za upis na master studije je potrebno da kandidati prođu i usmeni deo prijemnog ispita. :)

Kada je reč o primerima testova sa prijemnog od prošle godine, nisam uspela da pronađem neke online testove koji bi ti mogli biti od koristi. Možeš da pokušaš da pronađeš neke od grupa na društvenim mrežama gde su budući ili sadašnji studenti sa ovog fakulteta, i zamoliti da ti neko da informacije i savete iz prve ruke. :)