Pitanje savetnici

Kreativna sam, zanima me dizajn enterijera, gluma, produkcija i režija

Kreativna sam, zanima me dizajn enterijera, gluma, dugo se time bavim, bavim se i pevanjem i crtanjem, ali me zanima i režija kao i produkcija. Ne znam za šta da se odlučim, da li bi mogla da mi pomogneš da se odlučim? Sve volim podjednako

429
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Divno je što si izabrala tako lepa i kreativna zanimanja. :)

Hajde prvo da počnemo od dizajna enterijera. Ovaj smer se nalazi na Fakultetu primenjenih umetnosti, i na prijemnom ispitu je potrebno da položiš test crtanja, crtanja zadate kompozicije u enterijeru i test shvatanja prostora. Konkretno na ovom fakultetu, na smer dizajn enterijera i nameštaja se upisuje ukupno 18 studenata, 9 na budžetu i 9 na samofinansiranju. Da bi se bavila ovim zanimanjem, možeš razmotriti i još neke druge opcije za upis. Više o tome ćeš pronaći ovde.

Što se tiče tvojih interesovanja za glumu, režiju i produkciju, sve ovo možeš da studiraš na Fakultetu dramskih umetnosti, ako razmatraš državne fakultete. Na linku ovde ćeš pronaći sve informacije o tome šta je potrebno za polaganje prijemnog ispita, s obzirom da se on razlikuje u odnosu na smerove.

Verujem da ti se sve od ovoga čini interesantnim, ali razmisli šta ti je još važno pored oblasti koju ćeš proučavati na fakultetu. :) Možeš uzeti u obzir sledeće stvari: koliko je izazovan prijemni ispit za ove smerove, i koliko veruješ da će ti biti lako ili teško da se spremiš; da li postoje opcije za dodatnu pripremu prijemnog ispita, koje su tebi dostupne, u vidu pripreme na fakultetu, konsultacija ili slično; kojim poslom bi želela da se baviš; u kakvom okruženju želiš da radiš; da li ti se dopadaju programi studija na ovim smerovima, i tako dalje…

Možda će ti se učiniti da će te ova pitanja dodatno zbuniti, ali evo šta možeš da uradiš. Kada proučiš sve informacije o ovim smerovima, napravi sebi tabelu sa + i -. U kategoriju + možeš da staviš sve one razloge zašto je određeni smer dobar za tebe, a šta je ono što ti se ne dopada. To ti neće oduzeti mnogo vremena, a biće ti lakše kada staviš na papir i pogledaš zašto treba da izabereš baš taj smer ili fakultet.