Pitanje savetnici

Razlika u marketingu na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu tehničkih nauka

Pozdrav

Da li mi možete reći nešto više o samoj perspektivi i mogućim poljima rada nakon završetka studija marketinga na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu kao i razliku samog marketinga u odnosu na studije inžinjerskog menadžmenta na FTNu gde postoji usmerenje na inžinjerski marketing i inžinjerstvo medija? Razlika mi nije najjasnija jer mi oba smera deluju slično i dosta širokog spektra :/

Hvala Vam unapred na odgovoru :)

661
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Verujem da ti je pitanje o marketingu na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu tehničkih nauka stvorilo dileme, jer se zaista radi o sličnim smerovima. :)

Ukoliko pogledaš plan i program studija na ovim fakultetima, primetićeš da na ekonomskom se predmeti vše vezuju za oblast ekonomije, finansije, i ljudskih resursa, dok se na FTN-u izučavaju znanja iz oblasti inženjerstva. Tako da je prva razlika između ovih fakulteta, razlika u teorijskoj osnovi koju bi imala za rad. 

Dalje, postoji razlika u zvanju nakon ovih fakulteta. Nakon ekonomskog fakulteta, stekla bi zvanja diplomirani ekonomista, dok nakon Fakulteta tehničkih nauka i smera inženjerski menadžment, dobijaš zvanje diplomirani inženjer menadžmenta. Možeš pogledati aktuelne oglase za posao i pokušati da proceniš koje od ovih zanimanja je više prepoznato na tržištu rada i gde bi sada sa ovim fakultetima mogla da pronađeš posao :).

Prema informacijama koje sam pronašla, zanimanja za koje te ovi fakulteti pripremaju su vrlo slična. Svakako će tvoj budući posao zavisiti i od nekog praktičnog iskustva koje stekneš kroz različita volontiranja i prakse. Zato možeš da razmisliš o tome koji od ovih fakulteta može da ti omogući više šansi za usavršavanje, poput praksi, studentskih razmena i slično. :)

Možeš pokušati da pronađeš neke studente koji su trenutno na ovim fakultetima, preko studentskih grupa na društvenim mrežama, i zamoliti ih da podele njihovo iskustvo na studijama. Možda će ti informacije iz prve ruke pomoći da odlučiš koji je od ovih smerova bolja opcija za tebe. :)