Pitanje savetnici

Da li sam donela dobru odluku?

Zdravo! Imam jedan problem. Do sada sam htela da upišem farmaciju, i spremala sam biologiju i hemiju. Odjednom, u poslednjih mesec dana, sve više preispitujem tu odluku i nekako se sve više brinem da nisam pogrešila. Nekako mi je sve to sa hemijom i lekovima delovalo uzbudljivo, a sada na farmaciju gledam na nešto što i nije toliko dinamično (iz nekog

razloga je delovalo dinamično na početku). Takodje ne mogu sebe da vidim u budućnosti da se bavim nečime što nema dinamiku i nekakav izazov, a plašim se da farmacija to ne pruža. Baš počinjem da se plašim, jer nemam vremena na pretek da bih naglo presekla i spremala nešto sasvim drugo(što svakako ne smatram pametnom odlukom), ali me zanima koji je vaš savet? Šta mogu da radim sa farmacijom a da može da me zanima? Ili postoji li neki fakultet za koji mogu da polažem sa ovim predmetima a da je možda bolja opcija? Hvala unapred

637
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Nije neuobičajeno da neko počne da preispituje svoju odluku o upisu na fakultet. Ta odluka se u tom trenutku čini jako velikom, tako da često tvoji vršnjaci razmišljaju da li je ta odluka dobra za njih ili ne. 

Drago mi je da si već počela sa pripremama i da si procenila da bi ti trebalo više vremena da spremiš potpuno novo gradivo za prijemni ispit. 

Dinamičnost tvog budućeg posla zavisi od mnogo faktora, poput kompanije gde ćeš raditi, opisa radnog mesta, ali i samog radnog okruženja. Isto tako, treba da budeš svesna da ne postoji zanimanje i posao gde je svaki radni dan uzbudljiv. :). Smatram da farmacija može biti jako interesantna onima koji vole da eksperimentišu i istražuju. Postoji zanimanje inženjera farmaceutske tehnologije, čiji je zadatak, između ostalog, da osmisle nove tehnologije za proizvodnju i unapređuju postojeću tehnologiju koja se koristi. Tokom studija možeš pokušati da pronađeš neke prilike za prakse i za stručna usavršavanja i da pokušaš da otkriješ šta je to u oblasti farmacije čime bi volela da se baviš i šta ti se čini najinteresantnijim. :)

Ako se ipak odlučiš za neki drugi fakultet, gde se takođe polažu hemija i biologija, možeš razmotriti sledeće opcije:
- Medicinski fakultet
- Veterinarski fakultet
- Prirodno - matematički fakultet, gde takođe imaš nekoliko opcija. :)