Pitanje savetnici

Muči me mogućnost zaposlenja nakon fakulteta

Pozdrav! Želim da upišem pmf smer biologija međutim muči me mogućnost zaposlenja nakon fakulteta. Ne želim da idem u inostranstvo a koliko sam čula ovde nema posla uopšte.

665
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Trenutna situacija na tržištu rada je jako promenljiva, tako da je malo nezahvalno govoriti o perspektivi zaposlenja nakon bilo kog fakulteta. :). Trendovi se menjaju, tako da u ovom trenutku npr. kada je reč o biologiji, postoji trend bavljenja temama poput ekologije, zaštite životne sredine i slično, tako da se sada traže stručnjaci u ovim oblastima. 

Sasvim je u redu što ne želiš da ideš u inostranstvo, i zaista verujem da nije nemoguće ovde pronaći posao :). Ono što možeš da učiniš da povećaš svoje šanse za zaposlenje je da se tokom studija više angažuješ u vannastavnim aktivnostima, poput volontiranja, praksi, učešća na različitim vidovima usavršavanja (predavanja, dodatne obuke, stučne konferencije). Time ćeš steći praktično iskustvo koje je svakako važno, ali ćeš razviti i mrežu kontakata, odnosno ljudi koji bi mogli da ti budu vrlo značajni za buduće zaposlenje. 

Ako je biologija nešto što voliš, i čime bi želela da se baviš, ne vidim razlog da je i ne upišeš. :). Ako upišeš ono što voliš, to će svakako uticati na tvoju motivaciju da se usavršavaš u tome i da konstantno razvijaš svoja znanja i veštine, što će ti pomoći jednog dana kada dođe trenutak za traženje posla. 

Svakako možeš razmotriti i nekoliko "rezervnih" opcija, ukoliko te nešto takođe interesuje, ali smatraš da bi možda lakše pronašla posao. :)