Pitanje savetnici

Zanimanja neurologa i mikrobiologa

Zanima me posao neurologa. Zanima me proces školovanja. Koliko nakon staža se može otići na specijalizaciju? Koliko traje specijalizacija? I neki detalji o poslu koje možda ne znam. Takođe, zanima me koliko traje školovanje i na kom fakultetu za mikrobiologa? Gde se može raditi? Kolika je zarada?

1766
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Pokušaću prvo da ti odgovorim na pitanje koje se tiče zanimanja neuologa. Prvo je potrebno da upišeš studije medicine, koje traju 6 godine, nakon čega je potrebno da odradiš pripravnički staž i položiš državni ispit. Ta dva uslova ti omogućavaju da odabereš specijalizaciju. Konkretno, ako i dalje budeš bila zainteresovana za neurologiju, specijalizacija traje 4 godine. Više informacija o tome ćeš pročitati ovde

Da bi postala mikrobiolog, takođe je potrebno da završiš medicinu, a nakon toga da se opredeliš za specijalizaciju na Medicinskoj mikrobiologiji, koja traje takođe 4 godine. S obzirom da je ovo multidisciplinarno područje, mogla bi da upišeš ovu specijalizaciju, i ukoliko bi prethodno završila smer Medicinska biohemija na Farmaceutskom fakultetu. Sa ovom specijalizacijom možeš da radiš u zdravstvenim ustanovama, ali i u laboratorijama ili u naučnim institutima, i tvoja plata će zavisiti u velikoj meri u kakvoj instituciji ćeš raditi. :)