Pitanje savetnici

Kako da odaberem master studije?

Uskoro zavrsavam arapski jezik na Filoloskom fakultetu u Beogradu. Razmišljam o masteru na drugom fakultetu, ali ne znam koji je izbor najpametniji i najisplativiji u ovim trenucima. Nemam nešto konkretno što me zanima, ali znam da mi je izbor sužen na društvene nauke, pa sve u vezi toga volim i mogu negde da se pronadjem. Volela bih Vaš predlog, za sada imam na pameti FPN, FON(menadzment), FDU, Filozofski..

Bas sam neodlučna, ne želim da napravim pogrešan korak

856
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Lepo je što si odlučila da nastaviš svoje školovanje i na master studijama. :)

Društvene nauke su dosta širok pojam, tako da možeš da razmisliš o tome čime bi volela da se baviš u okviru njih. Da li bi volela da se baviš poslom koji podrazumeva direktan rad sa ljudima, da li želiš da se baviš poslovima koji podrazumevaju nekakva istraživanja i analize, ili bi volela da budeš na nekoj upravljačkoj poziciji? Razmisli o tome u kakvoj sredini želiš da radiš, da li je to kancelarija ili terenski rad, i sa kojom ciljnom grupom. Odgovori na ova pitanja će ti možda pomoći da suziš svoj izbor. U našoj bazi zanimanja možeš pogledati zanimanja za koje školuju fakulteti koji te interesuju, i videti šta ti se od zanimanja čini najinteresantijim i šta odgovara tvojim afinitetima. 

Takođe, razmisli o tome čime si se bavila tokom fakulteta, u kontekstu nekih volontiranja ili usavršavanja koja su ti bila interesantna, i sa čime bi volela da nastaviš.

Drago mi je da imaš nekoliko opcija za upis mastera. Pre svega, razmisli o tome koliko je ono što si do sada učila blisko smerovima koje bi upisala na masteru, a onda i da li imaš uslov za upis na pomenute fakultete. Ovi uslovi su posebno važni, zato što pojedini državni fakulteti imaju posebne uslove polaganja prijemnog ispita za master studije za studente koji nisu završili taj fakultet, a negde se traži i polaganje dodatnih ispita. 

Teško je reći koji je najpametniji i najisplativiji izbor. :). Poslodavci sada dosta više vrednuju ono što njihovi zaposleni znaju i umeju da urade u odnosu na to koji su fakultet završili, tako da je moja preporuka da i master studije, za koji god fakultet da se odlučiš, iskoristiš za što više praktičnog usavršavanja. Ukoliko ti je perspektivnost određenog fakulteta važan faktor za odluku, možeš da pogledaš aktuelne oglase za poslove i da proceniš koje se zanimanje najviše traži u odnosu na ono što tebe interesuje.