Pitanje savetnici

Gde bih mogla sve da radim kao defektolog i da li sam donela dobru odluku?

Dobar dan, imam još nekoliko pitanja u vezi Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Da li se teško dolazi do posla posle završetka ovog fakulteta? Gde bih mogla sve da radim ako bih završila za defektologa? Kako da znam da nisam napravila loš izbor fakulteta?

Hvala unapred.

815
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Tu smo da pomognemo, tako da slobodno možeš da pitaš sve što te interesuje. :)

Posao defektologa jeste specifičan i svakako traži određene osobine da bi neko mogao da ga obavlja, poput empatije, strpljenja i odgovornosti. :)

Verovatno znaš da sama diploma fakulteta često nije dovoljna da bi neko došao do posla, i to je nešto što važi za sve fakultete danas. Moj savet je da tokom studija što više radiš na svom usavršavanju, kroz stručne prakse i volontiranja koja možeš i sama da pronađeš. To će ti omogućiti da stekneš više praktičnog iskustva, koje će tvoji budući poslodavci ceniti. Sa praktičnim iskustvom i preporukama organizacija gde si volontirala ili radila ćeš uvek biti u boljem položaju za dobijanje posla u odnosu na one koji to nisu stekli. 

Defektolozi najčešće rade u ustanovama socijalne zaštite, obrazovnim ustanovama ali i različitim organizacijama koje se bave podrškom različitim ciljnim grupama. Ukoliko sebe možeš da zamisliš u ovakvom poslovnom okruženju i posao odgovara tvojim interesovanjima, onda je Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju dobar izbor za tebe. :).Takođe, treba da znaš da tvoja odluka o fakultetu ne mora biti i tvoja konačna odluka za posao. Ukoliko u nekom trenutku shvatiš da ne želiš da se baviš ovim zanimanjem, to je sasvim u redu, i postoji opcija da upišeš drugi fakultet koji će ti više odgovarati i koji će ti omogućiti zanimanje koje ti više odgovara. Nadam se da ti ovo ne zvuči strašno, često se dešava da studenti shvate da nisu odabrali fakultet koji im odgovara i odluče se za nešto drugo u čemu kasnije ostvare sjajan uspeh. :)

Možda će ti biti korisno da uradiš testove osobina, veština i intersovanja, koji će ti dati uvid u možda još neka zanimanja ili fakultete koji bi odgovarali tvojim afinitetima. Takođe, na raspolaganju ti je i naša baza zanimanja gde takođe možeš dobiti relevatne informacija o zanimanjima koja te interesuju. :)