Pitanje savetnici

Da li se za mene isplati da studiram Kriminalistiku?

Poštovanje, dva puta do sada sam boravio na psihijatrijskom lečenju. Takođe imam i 2. stepen invaliditeta koji je utvrdila invalidska komisija. Moje pitanje je da li se za mene isplati da studiram Kriminalistiku na Fakultetu bezbednosti tj. da li ću moći naći posao.

1003
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Pre svega, drago mi je si odlučio da nastaviš školovanje na fakultetu. :)

Ukoliko je oblast bezbednosti nešto što te zaista interesuje, možeš upisati pomenuti Fakultet Bezbednosti, s obzirom su kriterijumi polaganja prijemnog ispita isti za sve. Takođe, pomenuti fakultet, zajedno sa drugim državnim fakultetima, je u obavezi da primenjuje afirmativne mere, što u praksi znači da, ukoliko ti je to potrebno,  mogu da prilagode polaganje prijemnog ispita u skladu sa tvojim potrebama. 

Što se tiče zaposlenja, sa završenim Fakultetom bezbednosti stičeš zvanje menadžera bezbednosti. Sa ovim zanimanjem možeš da se zaposliš na različitim pozicijama i u različitim radnim okruženjima. Ono što je važno je da tokom studija radiš što više na svom usavršavanju, bilo da su to stručne prakse ili pohađanje stručnih seminara i konferencija, koje mogu da ti pruže dodatna znanja i veštine, koje će tvoji budući poslodavci vrednovati. Takođe, ukoliko ostvariš odličan uspeh na studijama, i ukoliko ti se to čini interesantnim i odgovara tvojim potrebama, možeš da se baviš naučno-istraživačkim radom u nekom od instituta koji se bave kriminalistikom ili da se baviš zanimanjem analitičara.

Prema našem aktuelnom zakonodavstvu, za poslodavce postoje brojne olakšice i sredstva prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom, što i tebi može kasnije da olakša pronalazak posla.

Takođe, uputiću te na Udruženje studenata sa hendikepom, koje se bavi sprovodi različite vidove podrške svima onima kojima je potrebna, te ih uvek možeš kontaktirati za dodatni savet ili konsultacije u vezi sa studijama.