Pitanje savetnici

Da li da upišem medicinsku srednju školu ili gimnaziju?

Dobar dan, završavam osnovnu školu i imam nedoumica koju srednju školu da upišem. Sigurna sam da ću upisati medicinski fakultet, kasnije specijalizaciju i vi bi ste sada rekli da upišem logično i srednju Medicinsku školu, premda se ja ipak dvoumim izmedju Gimnazije u gore navedene Medicinske škole. Naime, Medicinska škola u mom gradu mi je vrlo

daleko, fiskulturna sala je udaljena 20 min od škole, i moje društvo iz razreda će biti iz okolnih gradova. Dok mi je Gimnazija bliža, ima salu u sklopu škole,mogu ići na razmjenu učenika i dobro mi je društvo. Nemam nikakve prepreke da upišem neku od ovih škola, odličan sam učenik ali mi samo treba savjet jer to ipak nije mala stvar. Ispred mene su četiri godine svakodnevno odlaženje u neku od ovih navedenih ustanova...:)

1628
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Jako mi je drago i vrlo je pohvalno da si već sada odlučila čime želiš da se baviš i da razmatraš kako da najbolje to ostvariš. :)

Čestitam i na dosadašnjem uspehu u školi, to zaista jeste olakšavajuća okolnost za upis u srednju školu. :). Ukoliko ostaneš pri želji da upišeš Medicinski fakultet, imaćeš uslov za to i sa završenom gimnazijom i sa medicinskom školom. Iako bi ti možda medicinska škola omogućila malo više predznanja za kasnije studije na fakultetu, postoji puno ljudi koji su sa odličnim uspehom završili Medicinski fakultet a pre toga su pohađali gimnaziju. Na početku studija, svi studenti kreću od nule i počinje se sa osnovnim znanjima. 

Razmisli o tome šta ti je još važno kada je upis u srednju školu u pitanju. Navela si nekoliko prednosti gimnazije. Dodala bih samo još dve vrlo važne prednosti za svaku od ovih škola. Gimnazija, pored ovih prednosti koje tebi lično znače, daje i dovoljno široka znanja za svaki fakultet koji kasnije odlučiš da upišeš. Sa druge strane, medicinska škola ti daje dovoljno praktičnih znanja da možeš da pronađeš posao i uspešno ga obavljaš, u slučaju da iz bilo kog razloga odustaneš od upisa na fakultet ili napraviš pauzu pre nego što počneš sa studijama.