Pitanje savetnici

Da li posle medicinske srednje škole mogu da upišem Kriminalistiku?

Upisala sam Medicinsku školu, vaspitač. Da li mogu posle ovog smera da upišem kriminalistiku, ili da radim kao policajac? Koji fakultet da upišem, a da ne bude sedenje u kancelariji, nego više avantura, borba?

2013
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da već sada razmišljaš o tome kakvim poslom želiš da se baviš. :)

Postoje dve opcije. Prva je da se, kada se raspiše konkurs, upišeš u Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, gde nakon 9 meseci obuke možeš da počneš da radiš kao policajka. Kada počneš da radiš, možeš da odabereš upravu ili službu gde želiš da radiš, npr. saobraćajna policija, služba za suzbijanje kriminala, služba za prevenciju narkomanije... Jedan od uslova za upis je završena srednja škola u četvorogodišnjem trajanju, što znači da možeš da konkuršeš kada završiš Medicinsku školu. 

Druga opcija je upis na Kriminalističko - policijski univerzitet (nekadašnja Kriminalističko-policijska akademija). Ova ustanova raspisuje konkurs svake godine, kao i drugi fakulteti. Slično kao i sa Centrom za osnovnu policijsku obuku, oni zahtevaju da kandidati imaju završenu srednju školu u četvorogodišnjem trajanju, bez obzira na usmerenje škole. 

Većinu zanimanja u oblasti bezbednosti karakteriše uglavnom terenski rad, i manje administrativnog posla. Sa zanimanjem policajca ćeš svakako mnogo više vremena provesti na terenu nego u kancelariji. Na Kriminalističko- policijskom univezitetu, na trećoj godini možeš odabrati jednu od 3 izborne grupe (kriminalističku, policijsku ili bezbednosnu izbornu grupu), i verujem da ćeš, ukoliko se odlučiš za studije u ovoj ustanovi, moći da proceniš koja izborna grupa ti može omogućiti posao kakav želiš. :)