Pitanje savetnici

Zanima me programiranje

Pozdrav, zanima me programiranje. Želim da krenem sa programskim jezikom C++. Trenutno završavam osmi razred, i ne znam koju srednju školu da upišem, da li da upišem gimnaziju? Da li da pogramiranje učim od kuće? Zato što svi kažu da je bolje učenje od kuće, da platim neki dobar kurs nego fakultet.

702
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Jako mi je drago da si već prepoznao šta te interesuje i da razmišljaš o tome kako da unaprediš svoja znanja. :)

Jako je teško proceniti šta je bolja opcija kada su IT poslovi u pitanju. S obzirom da je ovde fokus na onome šta neko zna da radi, diploma fakulteta ne mora biti presudna za dobijanje posla. 

Gimnazija može biti dobra opcija zato što daje dovoljno opšta znanja koja se mogu nadograditi kasnijim usavršavanjem. To znači da možeš da predomisliš oko toga koji fakultet želiš da upišeš, i da ćeš imati dovoljno opšteg znanja za studije na bilo kom fakultetu. Sa druge strane, gimnazija te ne osposobljava za određeno zanimanje, što može biti problematično ukoliko odlučiš da ne upišeš fakultet. 

Što se tiče učenja programiranja od kuće ili na različitim kursevima, to samo može da ti pomogne. :). Znanja koja se stiču na kursevima su često specifičnija i usmerena na praktičnu primenu, dok znanja koja se stiču na fakultetu ti pomažu da dobiješ uvid u širu sliku problema. 

Razmisli o tome koja škola odgovara tvojim interesovanjima, koja ima dobre uslove, i generalno odgovara tvojim potrebama. Imaš još četiri godine da razmisliš o tome da li ćeš nastaviti školovanje na nekom fakultetu, a za to vreme uvek možeš pohađati kurseve za programiranje gde ćeš usavršiti svoje veštine. :)