Pitanje savetnici

Interesuje me Visoka gradjevinska-geodetska škola, Arhitektonski fakultet i GAF u Nišu?

Poštovana, interesuje me šta biste preporucili, Visoku gradjevinsko-geodetsku školu, Arhitektonski fakultet ili GAF u Nišu? Interesuje me arhitektura, ali nemam iskustva u crtanju, da li bih mogla da naučim sve? I da li ste informisani, jel može Visoka da se poredi sa fakultetom i po zvanju i po znanju? Takodje nisam još uvek sigurna da li je to to što zelim, tako da i po težini bih volela da znam kako je?

1757
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Postoji razlika pre svega u trajanju studija. Na visokoj građevinsko- geodetskoj školi, studije traju 3 godine. Na građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, postoji program integrisanih akademskih studija koje traju 5 godina, što je slučaj i sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, ako se odlučiš za integrisane akademske studije. 

Dalje, postoji razlika i u zvanjima. :). Sa završenim integrisanim studijama dobijaš zvanje master diplomirani inženjer arhitekture. Ukoliko se odlučiš za Visoku građevinsko - geodetsku školu i smer arhitekture, dobijaš zvanje strukovnog inženjera arhitekture. Što se tiče znanja, to je zaista teško uporediti. :). U većini slučajeva, kada se porede visoke škole i fakulteti, visoke škole su više usmerene na praktičnu primenu, dok fakulteti daju šira teorijska znanja koja omogućavaju da se bolje razume problem. Naravno, to sve zavisi od pojedinačnih institucija, ali i od studenata. :). Neki studenti sjajno iskoriste sve moguće resurse za učenje u obrazovnoj ustanovi u kojoj se školuju, dok drugi ne koriste sve mogućnosti, iako su im dostupne. 

Uvek imaš opciju da na društvenim mrežama potražiš nekog od studenata sa ovih fakulteta ili visoke škole, ili čak i studentske grupe. Stariji studenti su često raspoloženi da podele svoje iskustvo i da svojim budućim kolegama daju sve informacije iz prve ruke. :)

Nisi napisala da li spremaš prijemni ispit za upis na fakultet ove ili sledeće školske godine. :). Ukoliko arhitektura na nekom od fakulteta bude tvoj izbor, možeš da razmotriš opciju pohađanja pripremne nastave za crtanje, ukoliko procenjuješ da može da ti pomogne da bolje spremiš prijemni ispit. U tom kontekstu, prijemni na Visokoj građevinsko-geodetskoj školi može biti lakši, s obzirom da se polaže matematika i test logičko-prostornih zadataka. 

Razmisli o tome koja opcija je za tebe bolja. Ove visokoškolske ustanove se nalaze u različitim gradovima, prijemni ispiti se malo razlikuju, i svakako se razlikuje broj godina studija. Razmisli o tome koji su tvoji karijerni ciljevi, koliko su ostvarivi, i koja od ovih ustanova može više da ti pomogne da dođeš do njih. :)