Pitanje savetnici

Završavam osmi razred i želim da budem policijski inspektor

Dobar dan, treba mi pomoć, završavam osmi razred i želim da idem za policijskog inspektora. Gledala sam šta su vam pisali i vaše odgovore, ali ja još uvek ne znam da li je Kriminalističko policijska akademija u Zemunu samo fakultet ili može da bude srednja škola. Moj otac je kontaktirao i oni su samo rekli da se prijavim preko elektronske pošte, i posle za petnaest dana imam tamo pregled. A kad gledam sajt ljudi izgledaju starije od 16 godina. Moze neka pomoć?

1325
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Lepo je što si već sada odabrala čime bi volela da se baviš! :)

Kriminalističko policijski univerzitet, odnosno nekadašnja Policijsko-kriminalistička akademija je fakultet. Srednje obrazovanje za policijace i sve ostale koji žele da rade u Ministarstvu više ne postoji, tako da svi koji sada žele rade u policiji, imaju završene regularne srednje škole, a kasnije odlaze na osnovnu policijsku obuku ili Kriminalističko - policijski univerzitet (KPU). 

Da bi se neko upisao na KPU, potrebno je da ima završenu srednju školu koja traje četiri godine. To znači da možeš da upišeš i gimnaziju i srednju stručnu školu, samo je važno da bude četvorogodišnji smer. U četvrtoj godini srednje škole se prijavljuješ za polaganje prijemnog ispita, i nakon toga ideš na lekarski pregled. Oni koji prođu lekarski pregled, polažu prijemni ispit zajedno sa testom fizičke i psihološke spremnosti. 

Dakle, ove godine razmisli koja srednja škola najviše odgovara tvojim potrebama i interesovanjima, a za četiri godine ćeš početi da se spremaš za ovaj fakultet i za budući posao u policiji. :)