Pitanje savetnici

Šta je bolje žurnalistika ili bezbednost?

Sada sam četvrta godina gimnazije društveno-jezičkog smera i počela sam da razmišljam o svom budućem zanimanju. U svakom slučaju, to će biti neki društveni fakultet, pošto mi matematika nije jača strana. Principom eliminacije izbor sam suzila na Fakultet za bezbednost, jer mi odgovaraju predmeti koji se polazu za prijemni, a i čula sam da je dosta perspektivan što se zapošljavanja tiče, pa me interesuje da li je to razlog što ga toliko ljudi upisuje? Mene ta materija osrednje interesuje, ali mi je zaposlenje jako bitno.

Druga opcija je žurnalistika, koja mi je bliža (osvajala sam dosta nagrada na literarnim konkursima), ali ne znam koliko je teško dobiti posao. Bila bih vam zahvalna kada biste mi predočili kakve i kolike su mi šanse za zapošljavanje posle ovih fakulteta i da dobijem bar neku smernicu.

1629
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Mislim da su šanse da nađeš posao posle ova dva fakulteta otprilike podjednake. Naravno, to je neka procena paušalna i potpuno nezavisna od neke statistike. Moguće je da su mogućnosti za beneficije i malo veće plate veće na strani Fakulteta bezbednosti pod uslovom da uletiš negde, to ne važi za sve ljude koji završe. Ali otprilike to je to.

Što se samih poslova koji su mogući sa ovim fakultetima, nemoj mi zameriti, ne bih se ponavljala, dosta sam puta pisala o tome i možeš da nađeš na sajtu u arhivi pitanja i odgovora. Ne bih o tome zato što me tvoje pitanje vuče na neku drugu stranu. Mislim da razlika u finansijskom kvalitetu života nije mnogo različita sa ova dva fakulteta. Može, što se kaže, da ti se posreći i sa jednim i sa drugim. Međutim, to su dve dosta različite opcije u smislu posla koji bi ti sutra radila.

Razmisli o tome šta ti više odgovara. I kada razmišljaš o upisu fakulteta, to što se polaže jeste bitno jer ti to omogućava ulazak na studije, ali je pametno da razmišljaš i nekoliko koraka unapred i pitaš se šta ćeš posle upisa. Šta ćeš učiti, koji su to predmeti i koliko te zanimaju? I šta ćeš raditi kada završiš taj fakultet, koji i kakav posao i šta će ti on doneti? Koliko je sve to u skladu sa tobom. Nema boljeg i goreg fakulteta GENERALNO GLEDANO, ima bolji i gori za tebe, tj. za svakog pojedinca. Prijemni je trenutno bitna stavka, ali samo jedna u nizu, osim njega veoma je bitno sve ono što dolazi posle prijemnog. Zato ti savetujem da između ostalog pogledaš sajtove ova dva fakulteta i spiskove predmeta i tako ćeš dobiti jasniju sliku onoga čime ćeš se baviti naredne 4 godine. 13 Oct 2009