Pitanje savetnici

Zanima me kako postati klimatolog

Pozdrav! Nešto baš i ne mogu da pronađem konkretne informacije, pa se nadam da mi možete pomoći. Zanima me kako postati klimatolog. Ne meteorolog (to znam) već baš klimatolog. Znam da nema kao poseban studijski program, ali

postoji kao predmet na studijama geografije. Da li postoji možda neka specijalizacija ili slično? Na primer, posle završetka osnovnih i master studija geografije, da li je moguće otići na neku specijalizaciju za klimatologiju ili šta već. Vidim po internetu, mnogi stručnjaci imaju titulu klimatologa. Da li znate nešto o tome? Unapred hvala.

1818
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Odabrao si jedno vrlo interesantno zanimanje. :)

Verujem da si već istražio o ovoj temi, i da znaš da klimatologija predstavlja jednu od grana meteorologije, i da klimatolozi spadaju u stručnjake u oblasti meteorologije. Pored toga što je klimatologija jedan od predmeta koji se proučavaju na studijama geografije, takođe se proučava na Fizičkom fakultetu u okviru smera Meteorologija. Više o tom smeru ćeš pronaći ovde. Neki stručnjaci koji se bave ovom oblasti su zapravo meteorolozi kojima je radna pozicija takva da se usko bave klimatologijom. :)

Što se tiče tvog drugog pitanja, u ovom trenutku ne postoje specijalističke ili master studije u Srbiji koje se bave samo klimatologijom. Ipak, postoje programi na drugim evropskim univerzitetom koji se bave ovim pitanjem. Više o tome ćeš saznati ovde. Takođe, i Fizički fakultet i Geografski fakultet imaju programe studentske razmene, tako da studenti imaju priliku da jedan semestar tokom osnovnih ili master studija provedu jedan semestar na nekom od srodnih, partnerskih fakulteta u Evropi. To takođe može da bude sjajna opcija za usavršavanje u oblasti koja te zanima. :)