Pitanje savetnici

Da li ću moći sa diplomom pravnog fakulteta da radim u inostranstvu?

Poštovanje, razmišljam o upisu Pravnog fakulteta u Beogradu i zanima me da li ću moći sa diplomom pravnog fakulteta da radim u inostranstvu? Takođe planiram da upišem i master studije pa me zanima i da li bih mogao da ih upišem u inostranstvu? Hvala unapred!

6744
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si odabrao fakultet koji bi voleo da upišeš. Pravni fakulteti u Srbiji pripremaju za rad u okviru našeg pravnog sistema. Ukoliko tvoja želja bude da karijerni put nastaviš u inostranstvu, moguće je da nostrifikuješ diplomu, odnosno da se uradi priznavanje tvoje diplome. Ipak, da bi se bavio pravom u inostranstvu, potrebno je da poznaješ pravni sistem države u kojoj živiš. Svaka država ima svoja pravila o tome kako se neko može pripremiti za taj posao, tako da kada odlučiš u kojoj bi državi želeo da živiš i radiš, možeš da istražiš koje su procedure. 

Što se tiče upisa master studija u inostranstvu, to je moguće. Pravni fakultet u Beogradu je član Erasmus + mreže, tako da možeš otići i na studentsku razmenu ukoliko želiš. Takođe, u četvrtoj godini studije možeš da istražiš i opcije van toga. Na sledećim linkovima možeš pogledati gde sve možeš da konkurišeš za master studije i na kojim programima: