Pitanje savetnici

Koji fakultet osigurava zaposlenje?

Postoji li neki fakultet sa kojim mi je osiguran posao ovde u Srbiji, tačnije Beogradu?

1632
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Postoje mnogi fakulteti koji ti obezbeđuju posao ovde u Beogradu. Zapravo, većina studenata koji završe bilo koji fakultet nađe posao. Pitanje je samo koliko taj posao odgovara njihovim ambicijama i planovima pre nego što su upisali taj fakultet, da li je to idealan posao za njih ili je neka vrsta kompromisa, koliko je plaćen taj posao i razna druga pitanja.

Moj ti je savet da budeš pre svega pozitivna i da veruješ da u Beogradu, koji je najveći grad ne samo u Srbiji nego u celom regionu, postoji posao koji će odgovarati tvojim kriterijumima i tvojim željama. Beograd je veliko tržište, i godinama je sve veće, dok ti budeš završila fakultet, broj mogućnosti će još više porasti. Međutim, svaki mladi čovek u jednom trenutku mora da shvati da je odgovornost na njemu tj. njoj a ne na sredini, okolnostima, fakultetu, roditeljima itd. To je proces odrastanja. Ako budeš dovoljno dobro razmislila o svojim željama i ambicijima i svojim sposobnostima na drugoj strani, sigurna sam da ćeš shvatiti koji je to fakultet najbolji za tebe. A kada upišeš nešto za šta imaš motiv, studiranje ti mnogo lakše padne i mnogo kvalitetnije savladavaš to znanje i postaješ dobra u toj oblasti, a onda kada prođu te četiri godine studija, posao prosto dođe sam po sebi. Posle tog posla, drugi i treći posao. Ali, moraš da shvatis da si ti ta koja odlučuje i od koje zavisi a mogućnosti uvek postoje. I u mnogo manjim sredinama i lošijim okolnostima od onih u Beogradu.

Naravno postoje fakulteti koji važe za profitabilnije, kao sto su ekonomija, pravo, medicina, stomatologija, elektrotehnika.... i oni koji važe za manje profitabilne, kao sto su istorija, književnost, filozofija, sociologija, antropologija... i postoje oni između. Ali i ovo je relativna podela. Jer postoje ljudi koji rade sa ekonomskim fakultetom i zarađuju 10 puta manje od nekoga ko je zavrsio filozofiju. I to je ono gde naša ličnost i naš individualni napor staje na scenu.

Želim ti sreću u izboru.