Pitanje savetnici

Da li je prelazak na drugi fakultet dobra ideja?

Poštovana, trenutno se nalazim u velikoj dilemi. Prošle godine sam upisala Fakultet organzacionih nauka, menadžment i organizacija, međutim još prošle godine mi je palo na pamet da probam prijemni na fdu-u vezano za produkciju. U kratkim crtama, dobro mi ide na fakultetu, bila sam odličan djak,ali mi se čini da mogu više da iskoristim svoj potencijal na fdu-u jer je dosta kreativnije. U budućnosti planiram da se bavim organizacijom događaja, pa ne znam koji fakultet će mi pruziti bolje znanje. Trenutno mislim za sta god da se odlučim da ću se kajati. Biće mi žao ako ne izađem na prijemni ove

godine za filmsku i televizijsku produkciju (makar samo da probam, da znam da sam se oprobala iako žrtvujem junski ispitni) ili ako nekako upadnem

bojim se da ću se kajati što se tiče budućnosti, jer FON svakako pruza više šansi i bolji život. Što se tiče produkcije, film me najmanje zanima, interesuju me jako reklame,PR, muzički spotovi i organizacija istih. Poprilično sam svestrana, što mi je uglavnom i problem bio pri odabiru fakulteta pa je izbor spao na FON jer nije suviše konkretan što se tiče naših zanimanja kasnije koja dosta variraju. Racionalno gledajući mislim da ću na fonu dobiti kokretnija znanja, međutim jako me privlači fdu i ceo taj proces studiranja sa dosta snimanja i praksi. Primetila sam da projekti kod mene izazivaju najviše angažovanja i da tu mogu dati najviše sebe. Volim da radim na novim stvarima, da osmišljam, kreativna sam i jedna od od onih osoba koja je prepuna ideja. Školski projekti su me uvek radovali i izazivali da se pokazem u najboljem svetlu, što nije stvar kod učenja na primer (učim zato što moram a ne dajem ni 50 posto sebe). Skoro smo u okviru organizacije na fakultetu imali projekta FONKLAME i ti sam dodatno shvatila na čemu bih volela da gradim svoju karijeru. Zadatak je bio da se osmisli marketing strategija kao i reklamni spot za angažovanje volontera na evropskim univerzitetskim igrama. Dok sam spremala projekat bila sam jako zaokupirana, posvećena i puna ideja. Na kraju sam osmislila scenario za reklamu koji je bio najbolji i jako sam se lepo osećala kad sam čula da ce je snimiti po mom scenariju. Tada sam se po drugi put zapitala vezano za moju budućnost, jer je evidentno da uživam u kreativnim projektima i osmišljavanju a da me ne privlači sva ta analitika, istraživanje tržišta i ostalo. Gledajući predmete ni jedni ni drugi me ne privlače, FON je više koncipiran na neku biznis, ekonomsku stranu dok na fdu se izučavaju istorije filmova umetnosti i generalno više vezano za samo snimanje i film. Razmatrala sam opciju o studiranju oba, ali je i finansijski i fizički zahtevno a i sama sebe onda demantujem, jer

produžavam vreme studiranja, a definitvno sam više za što brzi ulazak u poslovni radni odnos. U suštini racionalnost me vuče ka fonu a osećaj ka

fdu. Sviđa mi takvo radno okruženje, dosta prakse, i prilika za angažovanjem. Nemam više vremena za odluku, a ovaj konflikt me čini napetom i moram na neki način da presudim. Kako vi vidite ovu situaciju? Izvinite na ovolikom opterećivanju.

1715
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Dilema sa kojom se suočavaš nije retka, i mnogi tvoji vršnjacima kada upišu jedan fakultet prepoznaju još neka interesovanja i počnu da razmišljaju i o drugim studijama. Odluka o potencijalnoj promeni fakulteta jeste ozbiljna, i verujem da ti stvara napetost.  

Drago mi je da si do sada ostvarila uspeh na studijama, to dosta govori o tvojoj posvećenosti i motivaciji za učenje, čak i ako nisi sigurna da li je to ono što želiš. :)

Možeš za sebe da napraviš i detaljniju listu svih prednosti i mana studiranja na jednom ili drugom fakultetu, i kada pogledaš tu listu, možda će ti pomoći da doneseš pravu odluku. Ukoliko želiš, možemo da pokušamo i zajedno da prođemo razloge za i protiv. :)

Fakultet dramskih umetnosti, i smer koji tebe interesuje jesu vrlo kreativni, i kažeš da bi tu mogla da ostvariš svoj pun potencijal. To je sjajno, jer kad zaista volimo nešto što studiramo to i dodatno povećava i našu motivaciju za učenje tokom studija. Navela si i da veruješ da Fakultet organizacionih nauka u odnosu na FDU pruža više šansi, što ne mora uvek biti pravilo. Poslodavci danas mnogo više vrednuju praktično iskustvo koje se stiče kroz različita angažovanja i prakse, nego diplomu fakulteta koja sama po sebi nije garancija za dobijanje posla. Ukoliko se angažuješ u van-nastavnim aktivnostima na fakultetu, razviješ mrežu kontakata i stekneš iskustvo kroz različite prakse, verujem da ćeš lako doći i do zaposlenja. Još jedna prednost ovog fakulteta je što zaista postoji puno praktičnih aktivnosti koje mogu da te pripreme za budući posao. Da li si do sada prikupila sve informacije o polaganju prijemnog ispita i tome šta je sve potrebno? Smer filmska i televizijska produkcija upisuje do 12 studenata, što je dosta malo u odnosu na druge fakultete, i prijemni ispit je sada već jako blizu. Međutim, ako procenjuješ da si spremna, i da možeš da ostvariš uspeh na prijemnom ispitu, ne vidim razlog zašto ne bi konkurisala. :)

Navela si da te zanima kreiranje reklama i muzičkih spotova, ali i da bi volela da se baviš organizacijom događaja. Da li si razmišljala o tome da li postoji mogućnost da se to spoji u jednom zanimanju? Možda bi ti bilo interesantno zanimanje PR menadžera, gde bi učestvovala i u organizaciji događaja ali i u osmišljavanju marketinških kampanja, gde takođe ima puno prostora za kreativni posao. :) Naravno, opis tvog posla bi se razlikovao u zavisnosti potreba kompanije ili organizacije gde bi radila.

Što se tiče Fakulteta organizacionih nauka, činjenica je da postoji velika usmerenost ka biznis sektoru, makar što se tiče predmeta koji se proučavaju. Međutim, FON takođe ima puno mogućnosti za praksu, preko samog fakulteta, fakultetskog Centra za razvoj karijere, ali postoji opcija i da sama pronađeš nešto što ti je interesantno. Bez obzira na diplomu koju bi dobila po završetku studija, možeš da odabereš oblast u kojoj ćeš se usavršavati. U tvom slučaju to može biti PR i marketing ako već težiš kreativnim poslovima.:) Takođe, ako odlučiš da nastaviš sa studijama na FON-u, verujem će tokom studija postojati još mogućnosti da iskažeš svoju kreativnost, poput kreiranja marketing strategije gde si bila jako uspešna. :) Možeš da se raspitaš kod ostalih studenata ili u studentskim organizacijama da li postoji još sličnih zadataka. Takođe, ako smatraš da je ovaj fakultet sigurnija opcija za budući posao, imaš opciju i da pronađeš određeni kurs iz oblasti koje te zanimaju, i da na taj način pokušaš da se dokvalifikuješ.

Verujem da ti se opcija paralelnog studiranja čini vrlo zahtevnom, što realno i jeste, jer oba fakulteta zahtevaju dosta angažovanja. Da li si razmotrila opciju da možda završiš osnovne studije na FON-u, a da master studije, ukoliko želiš da nastaviš školovanje, upišeš na FDU? Postoji dosta interesantnih smerova, a programe studija možeš proučiti ovde.