Pitanje savetnici

FON ili FDU

735
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Vidim da si zaista ozbiljno pristupila rešavanju ove odluke, i jako mi je drago što si i sama navela određene prednosti i mane, kao i da si prikupila dovoljno informacija.
Na društvenim fakultetima generalno postoji puno učenja teorije, i takođe često ima gradiva koje nije više toliko aktuelno i primenjivo, i iz tog razloga imaš utisak da se dosta toga svede na „bubanje“. Treba da imaš u vidu i da će to verovatno biti i slučaj ako se odlučiš da upišeš FDU, jer i tu postoje teorijski predmeti koji treba da ti pomognu da se pripremiš za rad u praksi i da stekneš što širu sliku.

Pokušaću da sumiram iz tvog pitanja sve prednosti koje si navela za studije na FDU, onako kako sam ih ja razumela. Pre svega, to je rad na praktičnim projektima i kreiranje kreativnog sadržaja. Pored toga, dopada ti se i kontekst studija kao i kretanje u umetničkim krugovima i kreativnoj industriji. Isto tako, razmotrila si i ideju da se dodatno angažuješ kako bi profesori prepoznali tvoj potencijal i dali preporuku potencijalnim poslodavcima jednog dana. Takođe, želiš da završiš i osnovne studije na tom fakultetu, jer ti se zaista dopada i ne želiš da čekaš upis na master. Da li sam dobro razumela? :). Sem toga, prisustvovala si konsultacijama za upis i raspitala si se kod starije studentkinje, što takođe govori o tvojoj želji da se upišeš ovaj fakultet. Istakla si i da će ti, kako god da odlučiš, ovaj fakultet biti u glavi, i da želiš da pokušaš da upišeš, makar i po cenu negativnog ishoda. Sve navedeno mi ukazuje i da si prilično sigurna u to što želiš, iako ti se možda čini drugačije. :)

Hajde da pokušamo da razmotrimo i tvoje lične osobine na koje su ti ukazali. Interesantno je što si navela da se često fokusiraš na negativne strane, i da razmatraš da li je nešto moglo bolje, i da veruješ da imaš male šanse da prođeš na prijemnom ispitu. Međutim, pogledaj ponovo šta si sve navela kao prednosti za upis i koje si sve korake preduzela (raspitala se kod starijih studenata, prisustvovala online konsultacijama) da bi to ostvarila? Isto tako, napisala si u prethodnom pitanju da si bila odličan đak i da ti dobro ide na studijama :) To zaista nije mala stvar, i govori da imaš puno potencijala. Odluka o promeni fakulteta jeste velika, i na neki način nosi rizik sa sobom, tako da je sasvim razumljivo zašto razmatraš i razloge da ostaneš u „sigurnoj zoni“. Isto tako, tvoja analitičnost i težnja ka perfekcionizmu, koju si istakla, može biti vrlo značajna za kreiranje sadržaja. Iako ih možda u ovom trenutku vidiš kao negativne osobine, one itekako mogu postati jaka strana ako pronađeš način da ih dobro „iskoristiš“. :)

Napisala si i da nisi sigurna da li ćeš se snaći u ulozi menadžera. U timskim projektima u kojima bi učestvovala se razvijaju i veštine liderstva kao i timskog rada, koje su vrlo značajne za menadžerske pozicije. Isto tako, kako god odlučiš, vrlo je verovatno da kada počneš da radiš, nećeš imati svu odgovornost kakvu imaju „glavni“ ili iskusniji menadžeri, već ćeš vremenom dolaziti do pozicija gde ćeš biti odgovorna za veći deo zaduženja kao i za ljude sa kojima radiš. To znači da ćeš učiti kroz iskustvo, i da nije strašno ako u ovom trenutku nisi sigurna da li imaš sve što je potrebno za tu poziciju. :). Takođe, socijalna inteligencija koju si pomenula će ti pomoći da uspešno razviješ potrebne veštine, i da se lakše snađeš u okruženju gde ćeš možda imati veću odgovornost u odnosu na ostale.

Imam utisak da ti je na neki način jako važna i sigurnost i stabilnost posla, u kontekstu da imaš definisano radno vreme, ugovorom jasnu definisanu platu i jasna radna zaduženja, ali to koliko ćeš lako doći do posla. I sa završenim Fakultetom dramske umetnosti možeš pronaći, uslovno rečeno, „kancelarijske“ poslove koje će ti omogućiti to što ti je potrebno. Isto tako, pomenula si drugačije vidove angažovanja, poput freelance-ovanja, a njihova prednost je ta što možeš sama da kreiraš radno okruženje kakvo tebi odgovara, i da ne moraš nužno biti isključena iz nekog socijalnog okruženja. :)

Želela bih samo da prodisktujemo još jednu stvar koju si napisala. Za smer na FDU koji se bavi menadžmentom i produkcijom si napisala da te ne zanima jer te usko specijalizuje za oblast kulture. Međutim, takođe si navela da ti je jako interesantan kontekst studija u smislu da se radi na televiziji, u pozorištu, na festivalima, itd. Ovo se čini malo kontradiktornim, zar ne? :) Kultura se može zaista shvatiti vrlo široko, i mislim da je dobro da tokom studija istražiš što više oblasti, da bi zaista prepoznala šta je ono čime bi tačno volela da se baviš. Čak i da ti se nešto od predmeta učini nezanimljivim, to može vrlo značajno za karijernu odluku, jer na taj način definišeš šta je ono čime ne bi volela da se baviš.

Prijemni ispit je sada već jako blizu. :) Ako ti je teško da staviš na papir sve prednosti i mane studiranja na FON-u ili na FDU-u, pokušaj da sastaviš listu šta ćeš sve potencijalno dobiti ako pokušaš da izađeš na prijemni ispit ove godine, a čega ćeš možda morati da se odrekneš. Kada pročitaš te razloge, možda ćeš biti sigurnija u odluku koju donosiš. Takođe, pokušaj da razgovaraš sa bliskim ljudima (npr. članom porodice ili drugom ili drugaricom koji te jako dobro poznaju), o tvojoj dilemi, i oni će ti možda ukazati na još neke aspekte ili tvoje lične osobine koje su važne za studije na jednom ili drugom fakultetu.