Pitanje savetnici

Šta ću izgubiti ako promenim fakultet?

Poštovana, slažem se sa Vama da je ova odluka izlazak iz zone komfora. Međutim trenutno se jako plašim da li možda nisam dala dovoljno šansi FONu, u smislu da završavam tek 1. godinu i još nisam deo nijedne studentske organizacije pa me plaši da ako kojim slučajem upadnem na FDU da možda neće ni to biti kako sam zamišljala i da ću onda opet biti u velikom problemu, samo što tada više toga žrtvujem i tada definitvo ne bi bilo pametno da se vraćam fonu. Nešto što bih najviše volela je da se oprobam na oba fakulteta, međutim to nije moguće. A što se tiče smera Menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture smatram da bi to racionalno po ovoj mojoj dilemi bio neki kompromis, međutim ne sviđa mi se što je uglavnom koncipiran na medije pozorišta i radija koji mi nisu bliski i privlačni. U tom slučaju mi je bolja opcija menadžment na FONu koji je obuhvata širi opseg primene i kasnijeg usavršavanja. Isto se slažem da mi je prijemni izutno blizu, u potpunosti se poklapa sa rokom, tako da ako izađem ništa od ispita ne mogu dati u junu. Potraćila bih novac i vreme između ostalog, ali mislim da bih bila možda psihički mirnija ako bih izašla čisto da znam da sam pokušala. Najverovatniji ishod je da neću položiti, što znači da ću biti pod velikim pritiskom zbog izgubljenog vremena i tada već jako stisnutih obaveza. Pričala sam sa porodicom, oni ne žele ni da me osporavaju niti podržavaju, ali generalno mislim da bi voleli da završim ovo što sam počela pa da kasnije pokušavam nešto u toj sferi.

633
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Razumem da ti nije lako da odlučiš. 

Ipak, prema tvojim pitanjima i objašnjenjima stičem da ti je zaista stalo do toga da ipak pokušaš da upišeš Fakultet dramskih umetnosti. Verujem da će tebi izlazak na prijemni ispit doneti određeni mir i da ćeš znati da si makar pokušala. :). Žao mi je što u ovom trenutku kažeš da je najverovatniji ishod da nećeš upasti, zato što možeš u velikoj meri da utičeš na to tako što ćeš se dobro spremiti i dati sve od sebe. Navela si da si bila odličan đak i da si do sada ostvarila uspeh na studijama, kao i da si se već dosta informisala o prijemnom. To zaista nije malo. :). Takođe, treba da veruješ svojoj intuiciji i ličnom osećaju koji ti govore da treba makar da pokušaš. 

Ukoliko se desi da iz bilo kog razloga ne ostvariš željeni uspeh na prijemnom, volela bih da budeš spremna za nastavak studija na FON-u, i da budeš spremna za polaganje ispita u kasnijim rokovima. Slažem se sa tobom da će, u tom slučaju, postojati veliki pritisak i da će to uticati i na tvoju motivaciju i raspoloženje, ali ukoliko si do sada ostvarila uspeh na studijama, verujem da imaš dovoljno potencijala da tako i nastaviš. Najgora opcija je da pokušaš ponovo sledeće godine ili da kasnije upišeš master studije na FDU, što i nije tako loša opcija. :). 
Verujem da razmišljaš i tome šta će se dogoditi i u slučaju da taj fakultet ne ispuni tvoja očekivanja. Svakako je nemoguće da ti se dopadne baš svaki predmet, i svaki zadatak koji ćeš imati na studijama, kao što je slučaj i sa drugim stvarima u životu, zar ne? :) Ipak, s obzirom da si istakla više puta šta ti se dopada i kojim bi poslovima želela da se baviš, volela bih da budeš fokusirana na ono što želiš da ostvariš i na korake koji su potrebni da dođeš do cilja koji želiš da ostvariš. Čak i zadaci koji ti se možda učine manje interesantnim, mogu kasnije da se pokažu vrlo korisnim. 

Kao što sam napisala, verujem da je ovo zaista izlazak iz zone komfora i da razmatraš puno faktora za i protiv, ali svaka važna odluka koju donosimo, nosi sa sobom i malo rizika. :). U najgorem slučaju, iza tebe već postoje određeni uspesi koje si ostvarila na FON-u, i verujem da u tebi ima potencijala da nastaviš takvim putem ako ostaneš na tom fakultetu. :).