Savetnica

Da li sa završenom srednjom školom pedijatrijski smer može da se ide na fakultet za pedijatra?

Pitanje:

Da li sa završenom srednjom školom pedijatrijski smer može da se ide na fakultet za pedijatra ili je potrebno neko dodatno polaganje? Unapred hvala.

Odgovor:

Fakultet za pedijatra ne postoji. Da bi postala pedijatar, najpre treba da završiš Medicinski fakultet (u trajanju od šest godina), a nakon toga specijalistički staž za pedijatra na Medicinskom fakultetu (u trajanju od četiri godine). Da bi upisala Medicinski fakutlet, pre svega je neophodno da položiš prijemni ispit iz hemije i biologije, a za upis na medicinski fakultet možeš da konkurišeš sa svojom srednjom školom.
Trebalo bi samo da imaš u vidu da ponekad specijalizacija ne zavisi samo od tvoje želje, već  i od trenutnih potreba i kapaciteta zdravstvene ustanove u kojoj bi bila zaposlena. Dakle, kada nakon završenih osnovnih studija medicine postaneš lekar opšte prakse i zaposliš se u nekoj od zdravstvenih ustanova, čekaš na priliku da ta ustanova oglasi slobodno mesto za specijalizaciju za pedijatra. 
Za detaljnije informacije o programu integrisanih akademskih studija, kao i o prijemnom ispitu predlažem ti da pogledaš ovde i ovde, dok detaljnije informacije o specijalizacijama možeš pogledati ovde.

268
16.08.2019
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.