Pitanje savetnici

Master studije meteorologije

Pozdrav! Pošto se ja stalno raspitujem, istražujem, dolazim do nekih novih ideja i tako dalje. Volim i želim da znam i da prikupim što više informacija o stvarima koje me zanimaju. Pripremam se za prijemni ispit iz geografije za upis na studije smera Profesor geografije u NS na PMF-u. Takođe u planu imam ako bi sve išlo kako treba i master studije istog smera, ali me takođe zanimaju i master studije meteorologije na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Naravno, nakon završenih master studija smera Profesor geografije. Možete li mi reći, da li je teško uhvatiti ritam za nekog ko ne dolazi sa osnovnih studija

meteorologije ili neki savet u vezi toga. Da li bi znanje sa osnovnih studija geografije i znanja sa master studija geografije bilo od velikog značaja za master studije meteorologije na Fizičkom fakultetu. P. S. izvinjvam se ako je pitanje malo bez veze.

816
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Lepo je što već sada razmišljaš o različitim opcijama za master studije. Često menjamo interesovanja, čak i toku studija, tako da je super što se trudiš da prikupiš što više informacija. 

Iako želiš da upišeš master studije meteorologije nakon završenog master na geografiji, postoji mogućnost da polažeš diferencijalne ispite pre samog prijemnog za master studije na Fizičkom fakultetu, s obzirom da bi imao završene osnovne studije na drugom fakultetu. Naravno, ta procedura se može i promeniti u narednom periodu, tako da kada za to dođe vreme možeš da kontaktiraš studentsku službu Fizičkog fakulteta da ti daju informacije iz prve ruke. 

Ako ostane procedura za polaganje diferencijalnih ispita, to će ti pomoći da stekneš bolji uvid u gradivo koje će se izučavati na master studijama meteorologije ali i da stekneš osnove za dalje učenje. Prema iskustvima starijih studenata, bilo bi dobro da poseduješ predznanje iz matematike i fizike, ili makar da ti ovi predmeti idu od ruke. Postoji razlika u programu i predmetima koji se izučavaju, s obzirom da je na Fizičkom fakultetu veći fokus na već pomenutoj fizici, dok bi se na smeru koji te interesuje na PMF-u više bavio i nekim pedagoško-psihološkim predmetima. Ipak, svako znanje može biti dobra podloga za učenje onoga što nas interesuje. :). Svakako je da ćeš morati da se potrudiš i da redovno učiš da bi ostvario uspeh, ali verujem da to, za nekoga ko želi da prethodno završi i osnovne i master studije i kome bi master studije Meteorologije bile već drugi fakultet, neće biti veliki izazov. :)