Pitanje savetnici

Internacionalni biznis na Bokoniju u Italiji

Pohađam društveno-jezički smer i po prirodi sam više nastrojena društvenim naukama. Ali ja sam jedna od onih koji u svakom predmetu i svakoj oblasti pronalaze nešto zanimljivo i vredno učenja, tako da svaki predmet u školi učim i volim. Zato mi je teško da se opredelim za fakultet.

Želela sam u početku da upišem filozofiju, kako mi je bila najzanimljivija, međutim, predomislila sam se.

Onda sam poželela da odem na FMK u Bg, i opet se predomislila.

Sada sam se odlučila da odem ipak u inostranstvo, u Budimpeštu i Milano i upišem internacionalni biznis na najprestižnijem evropskom fakultetu - Luigi Bocconiju. Ne volim čistu ekonomiju, ali ovo je nešto u globalnom smislu, interesantno, jer imam želju da saznam što više o svetu u kom živim i ekonomskoj situaciji. Predavanja su na engleskom, koji pričam tečno, a govorim i italijanski. Međutim, jezici me više ne zanimaju.

Planiram da uzmem Master in Arts, Culture, Media and Entertainment na istom fakultetu. Još uvek se dvoumim oko ovog izbora i ne znam da li je pravi za mene s obzirom na to da mnogo volim duhovne nauke, bez obzira na to što smatram da im je mala vrednost ako ne mogu biti primenjene. Ne zanima me prosto izučavanje i čitanje filozofije, već primena iste u stvaranju nečega, možda kapitalu itd. Volim umetnost, mada nisam vešta ni u jednoj i zanima me fenomen medija. Molim vas da mi date neki savet.

1590
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Tvoj plan je super i vidim da si veoma informisana i da imaš veoma jasnu predstavu i ideje o tome šta i kako želiš. To je odlično jer ti uliva sigurnost u situaciji kada se nalaziš pred većom promenom i izazovom nego drugi budući studenti, samim tim što ideš u stranu zemlju i studije na stranom jeziku i verovatno da nemaš puno poznanika i prijatelja tamo.

Mislim da je tvoj plan dobar. Ne znam da li planiraš da platiš ili već imaš razrađenu ideju o traženju stipendija, ako je to moguće za osnovne studije i prvu godinu i strance na Bokoniju? Nisam dovoljno upućena u te detalje. Ako računaš na stipendiju, onda naravno i time treba ozbiljno da se pozabaviš. Bocconi i jeste poznat po biznisu i ekonomskim studijama, tako da ako ideš tamo, to je ono što im je jača struja i što je logično studirati tamo.

Međutim, ako su tvoja interesovanja veća od toga, onda i Master of Arts ili nečeg drugog ima smisla. To je fakultet koji je fleksibilan kao većina tih zapadnoevropskih i američkih studija i dozvoljava studentima prilagođavanje prema sopstvenim potrebama. Ipak ja ne poznajem unutrašnju suštinu tog fakulteta dovoljno da bih mogla neke konkretne savete i informacije da ti dam.

Najbolji savet koji mogu da ti dam jeste da imaš neku generalnu ideju šta želiš da studiraš i da tamo dođeš elementarno pripremljena....u smislu da istražiš potpuno internet i sve resurse koje ti on pruža kao i da pokušaš da stupiš u kontakt sa našim ljudima tamo a ima ih znam sigurno, ili koji su već bili tamo. I da se raspitaš o mogućnostima i opcijama. I kada dođeš tamo da vidiš šta i kako i onda lagano da svoje studije saobražavaš svojim potrebama. Taj princip studija ima jednu veliku prednost u odnosu na naš a to je da tokom studija iz godine u godinu ti birajući kurseve ipak možeš da menjaš i otvaraš nove prostore u obrazovanju a ne samo da učiš ono što je neko za tebe zacrtao i isplanirao. 17 Oct 2009