Pitanje savetnici

Htela bih da Vas zamolim da mi približite zanimanje strukovnog medicinskog radiologa

Pozdrav, htela bih da Vas zamolim da mi približite zanimanje strukovnog medicinskog radiologa na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu .

Konkretno me zanima sam prijemni, da li postoje neki posebni uslovi za upis, koliko studiranje traje i kakve su šanse u pogledu zaposlenja nakon

završenog školovanja? Takodje, da li Republika Srbija priznaje ovu profesiju, pošto sam čula da su neki imali problema pri traženju posla?

797
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

U medicinskoj praksi, medicinski radiolog je zadužen za procese snimanja koje omogućavaju prepoznavanje ili eventualno tok bolesti, kao i za terapije zračenjem. Ovo zanimanje je prepoznato u Srbiji, što možeš videti i u šifrarniku zanimanju ovde, ali i u aktuelnim oglasima za posao. :)

Što se tiče studija na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, one traju tri godine. Na linku ovde, možeš da pogledaš program studija i predmete koji se izučavaju na ovom smeru. Da bi neko upisao studije Radiološke tehnologije, potrebno je da ima završene gimnaziju ili srednju medicinsku školu, ali i da priloži uverenje o zdravstvenom stanju. Na prijemnom ispitu se polaže biologija i hemija, ili biologija i zdravstvena nega. Konkurs za upis ove godine i detalje upisa možeš pogledati na sledećem linku