Pitanje savetnici

Šta želim od budućeg posla?

Razmišljala sam o kriminalističkoj akademiji ali ne ispunjavam sve uslove za upis (visina), razmišljala sam o fakultetu bezbednosti. Što se tiče dana kakav bih volela da izgleda, volela bih da nema prekovremenog rada, da imam slobodnog vremena da mogu da se posvetim sebi, kasnije i svojoj porodici. Volim da radim u timu ali pod uslovom da nema previše ljudi.

744
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Hvala ti što si ukazala na još stvari koje su ti važne prilikom odabira posla. 

U kontekstu stvari koje si navela, pokretanje sopstvenog preduzeća koje si pomenula u prethodnom pitanju bi potencijalno bilo izazovno jer bi često zahtevalo prekovremeni rad, i da makar dok se preduzeće ne razvije, posvetiš dosta vremena i poslu i zaposlenima. Sa druge strane, kada tvoj posao "stane na noge", postoji velika šansa da ćeš imati više vremena da se posvetiš sebi i budućoj porodici. Takođe, možemo da razmotrimo i timski rad. :). Kao preduzetnica, moraćeš da sarađuješ sa velikim brojem ljudi, od svojih zaposlenih tako i daljih saradnika. Ipak, ono što je prednost u tome, je što ćeš biti u prilici da sama odabereš sa kim želiš da radiš. :)

U oblasti medicine takođe ima prekovremenog rada. Međutim, fizioterapeuti koji rade u nekim zdravstvenim ustanovama ili centrima za rehabilitaciju, uglavnom imaju jasno definisano radno vreme, tako da bi možda sa tim poslom imala više vremena za druge stvari koje su ti važne. :)

Na kraju, hajde da prodiskutujemo upis na Fakultet Bezbednosti. :). Ovaj fakultet priprema za zanimanje menadžera bezbednosti, i detaljnije informacije o samom zanimanju ćeš pronaći ovde. Uglavnom se diplomci ovog fakulteta zapošljavaju u državnim institucijama gde je radno vreme jasno definisano. U zavisnosti od institucije i prirode posla zavisi koliko ćeš imati priliku da radiš u timu a koliko ćeš individualno rešavati probleme. Ukoliko se odlučiš da upišeš ovaj fakultet, bilo bi dobro da se potrudiš da se uključiš u što više stručnih praksi i da stekneš uvid u to kako posao zapravo izgleda. Pored toga, imaćeš priliku da vidiš koji ti se poslovi u ovoj oblasti dopadaju, a koji ne.