Pitanje savetnici

Koji master mogu da upišem?

Poštovanje, imam jedno pitanje u vezi master studija. Studiram računarstvo i informatiku na privatnom fakultetu, sledeće godine završavam. Razmišljao sam da upišem master na nekom drugom fakultetu (da li je moguće na državnom?), ako biste mi mogli reći koji je to fakultet (smijer) na kom mogu nastaviti. Ja ne planiram da nastavljam informatiku ili uopšte tehničke nauke, pitao sam na fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, ali su mi rekli da mogu upisati samo studenti

koji su zavrsili taj fakultet. Da li mogu upisati master na pravnom, poljoprivrednom ili nekom drugom fakultetu? Ako može, sta se mora polagati.

4031
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Sjajno je što si odlučio da nastaviš studije. :). Procedura za upis na master studije se razlikuje od fakulteta do fakulteta, i svaki fakultet ima svoj pravilnik o upisu. Većina fakulteta dozvoljava upis na master studije studentima koji su osnovne studije završili na drugom fakultetu, ukoliko polože prijemni isipit ili uz polaganje diferencijalnih ispita. Neki fakulteti, poput Pravnog fakulteta u Beogradu, imaju uslov i da su osnovne studije završene na državnom fakultetu i da su osnovne studije u oblasti društveno-humanističkih nauka. 

Postoje i fakulteti koji zahtevaju samo da kandidati koji upisuju master studije imaju završene osnovne studije u četvorogodišnjem trajanju (tj. da su stekli 240ESPB), bez obzira na to u kojoj oblasti. To su, između ostalog:

U našoj bazi fakulteta možeš da istražiš još fakulteta koji ti se čine interesantnim, pa da pogledaš koji su specifični uslovi upisa. :)