Pitanje savetnici

Želim da upišem fakultet u Srbiji

Zdravo, 3. sam razred ekonomske škole, nikad nisam previše učila i do sada sam u srednjoj sve prosla sa 4, ostala mi je još jedna godina i voljela bih upisati fakultet ali se bojim da neću uspijet. Imate li iskustva sa nekim ko u srednjoj nije uopće učio, a da je na fakultetu počeo učiti i da je odlično prošao? Isto tako bih voljela studirat u Srbiji, (već neko vrijeme se raspitujem oko Filozofskog fakulteta - sociologija, pedagogija, ali još proučavam to i planiram čitati neke knjige da vidim da li će mi se svidjeti pošto nemam takve predmete u školi), ali ne mogu naći informacije za strane državljane, znam samo da pripadnici srpske nacionalne manjine mogu upast na budzet. Kada bih i gdje polagala srpski, u Hrvatskoj ili Srbiji? Ne znam ni kako izgleda biranje fakulteta pa državna matura, ovdje je obavezan hrvatski, matematika i engleski na državnoj i dodatni po izboru, koji bi bio za Filozofski npr.

smjer pedagogija? Koliko bih najmanje bodova trebala imat da upadnem da budžet u narednim godinama fakulteta? Sve me to stresira, bilo da odem u

Srbiju ili ostanem u Hrvatskoj. U Hrv je prva godina faksa besplatna za sve koji upišu (I to je jedan jedini razlog da ostanem u Hrv, jer ako shvatim

da faks nije za mene mogu odustat bez da sam davala novac bezveze) i da li mogu, npr. ako upadnem u Srbiji na samofinansiranje, da se ipak odlucim za faks u Hrvatskoj ako naravno upadnem u oba? Nadam se da razumijete pitanja jer mene cijela situacija buni, zaista želim ostatak života biti u Srbiji

i počet tako što ću studirat, ali se bojim da ne bih izabrala faks koji nije za mene i jer nisam navikla učiti. Znate li koji su godišnji troškovi ako budem na samofinansiranju? Čitala sam da strani državljani koji nisi pripadnici srpske nac. manjine plaćaju i do 4000€, a da se Srbi iz regiona tretiraju kao i državljani Srbije. Nadam se da ćete mi odgovoriti, ne znam ni da li radi ova stranica jer ne vidim novije odgovore. Hvala unaprijed.

1227
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Pitanja koja si postavila zaista jesu važna, i potpuno je razumljivo zašto ti zadaju brige. 

Hajde da počnemo redom. :). Nije retkost da neko ko nije bio zadovoljan uspehom tokom srednje škole ostvari odličan uspeh na studijama. Razlog tome može biti i veće interesovanje za sadržaj koji se uči, bolje uklapanje u sredinu, motivisanost da se ostvare neke druge mogućnosti (npr. stipendije), i tako dalje. Navela si da te interesuje Filozofski fakultet, koji je malo specifičan po tome što se uči dosta teorije. To znači da studenti ipak moraju da budu spremni da izdvoje jedan deo vremena i enegije da bi savladili potrebno gradivo. Naravno, ukoliko bude slučaj da te zaista i zanima to što u tom trenutku učiš, proces učenja će ići značajno lakše. :). 

Fakulteti u Srbiji organizuju prijemne ispite u skladu sa oblašću kojom se bave. Preduslov za izlazak na prijemni ispit je završena srednja škola u četvorogodišnjem trajanju i položen maturski ispit (i kod nas se polažu maternji jezik, matematika ili engleski jezik, u zavisnosti od škole). Konkretno, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, za smer pedagogija se polažu psihologija ili pedagogija (možeš da izabereš jedan od ta dva) i test opšte informisanosti. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, takođe se polažu psihologija i test opšte informisanosti. 

Prema informacijama koje sam pronašla, i za kandidate koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpske nacionalne manjine i kao strani državljani, potrebno je da se uradi nostrifikacija, odnosno priznavanje diplome. U nastavku ćeš pronaći nekoliko linkova koji ti mogu biti vrlo korisni:
Upis pripadnika srpske nacionalne manjine i stranih državljana
Nostrifikacija diplome

Priznavanje diploma školskih institucija u inostranstvu - Osnovne informacije
Uputstvo za pokretanje postupka priznavanja diplome

Za dodatne informacije o tome šta je sve potrebno od dokumentacije za upis, možeš da kontaktiraš studentske službe fakulteta koji te interesuje. Kontakt studentske službe Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je stsluzba@ff.uns.ac.rs, dok je kontakt za Filozofski fakultet u Beogradu, i smer pedagogija pea@f.bg.ac.rs

Vidim da si već istražila informacije o školarinama. Istina je da studenti koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpske nacionalne manjine imaju mogućnost da od prve godine studija budu na budžetu, odnosno da se rangiraju kao i studenti iz Srbije, a da studenti koji su strani državljani plaćaju školarinu tokom čitavih studija. Možeš da istražiš na društvenim mrežama studentske grupe (poput ove), i da pitaš starije studente da li je neko imao slično iskustvo koje može da podeli sa tobom. Verujem da će ti takve informacije iz prve ruke značiti i za konačno donošenje odluke o studijama :)

Verujem da je ovo sada puno informacija. Kada proučiš još malo šta je sve potrebno za upis fakulteta, možeš da staviš na papir razloge za i protiv upisa na fakultet u Srbiji i razloge za i protiv studiranja u Hrvatskoj. Razmisli o tome šta sve možeš da dobiješ ukoliko se odlučiš za jednu opciju, a šta dobijaš drugom. Pored ovih "tehničkih" stvari, uzmi u obzir i tvoja interesovanja, kao i želje koje želiš da ostvariš u budućnosti a koje se možda ne tiču samo odabira karijere. :)