Pitanje savetnici

Interesuje me medicina, ali mi roditelji predlažu da se bavim IT-ijem

Draga savetnice, potrebna mi je tvoja pomoć. Ove godine sam završila 3. razred gimnazije društvenog smera i sada bih trebalo da se odlučim šta ću da studiram. Međutim, tu postoji jedan problem. Ja sam osoba sa invaliditetom, ali samo se malo teže krećem. Meni se dopada medicina i volela bih to da studiram, ali ne znam da li je to moguće zbog mog zdravstvenog stanja. Zbog toga me roditelji savetuju da upišem neki malo manje fizički zahtevan fakultet, npr. neki IT fakultet, ali ja baš i ne volim matematiku i plašim se da to ne bih mogla da studiram.

866
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si prepoznala svoja interesovanja i čime bi volela da se baviš. :)

Odluka o nastavku školovanja zaista nije laka, a ono što je tvoja prednost je što nakon završene gimnazije imaš zaista pred sobom veliki izbor fakulteta koje bi mogla da upišeš. Što se tiče medicine, studije na Medicinskom fakultetu jesu zahtevne u smislu da traže od studenata veliku posvećenost, redovno učenje i praćenje predavanja i da traju duže od ostalih, ali ukoliko je to nešto što tebe zanima, verujem da ćeš imati dovoljno motivacije da prevaziđeš sve izazove i ostvariš uspeh. Što se tiče predloga tvojih roditelja, imaj u vidu da ti oni sigurno žele dobro i da žele da tvoje studije sa sobom nose što manje izazova. 

Ukoliko želiš da razmotriš još neke opcije, možeš da uradiš testove na našem portalu koji će ti dati uvid u neka od zanimanja koja ti leže, na osnovu tvojih veština, interesovanja i osobina ličnosti. Pored toga,na raspolaganju ti je i naša baza fakulteta koju ćeš pronaći ovde, gde možeš da istražiš da li ti se još neki fakultet čini interesantnim. 

Verujem da na tvoju odluku o studijama veliki uticaj ima i tvoje zdravstveno stanje. Treba da znaš da su neki fakulteti prepoznali potencijale studenata koji su čak i korisnici kolica, ili imaju trajna oštećenja sluha ili vida, kao i njihove potrebe, i da zdravstveno stanje ne sprečava da se upiše željeni fakultet. Dodatno, po zakonu o Visokom obrazovanju, imaš pravo da polažeš prijemni ispit i da se na osnovu uspeha upišeš na Medicinski fakultet ili neki drugi bez obzira na to da li si osoba sa hendikepom ili ne. Kada su u pitanju kandidati sa hendikepom, ti imaš mogućnost da se prijaviš na željeni fakultet i u skladu sa afirmativnim merama o kojima smo već detaljno pisali polažeš prijemni ispit a kasnije i studiraš. Više o tome ćeš pročitati ovde. :)

Takođe, za koji god fakultet da se odlučiš, bilo Medicinski ili neki drugi, uvek možeš da kontaktiraš i Udruženje studenata sa hendikepom, ukoliko proceniš da ti je potrebna dodatna podrška pre samog upisa na fakultet ili tokom studija.