Savetnica

Da li treba da izaberem zanimanje animatora ili programiranje?

Pitanje:

Trenutno idem u elektrotehničku školu, smer tehničar računarstva. Isprva, elektrotehnički fakultet mi je zvučao kao najbolji izbor ali kad razmislim, više i nisam zainteresovana za programiranje i slično. Volim crtati, već duže vreme radim digitalne crteže, vežbam animacije i volela bih upisati odsek animiranog filma na Akademiji umetnosti. Da li se može živeti od karijere animatora ili bi bilo bolje da idem na elektrotehniku, ipak verujem da programeri imaju bolje plate a ljudi imaju utisak da se od umetnosti ne može živeti. Na internetu se ne moze naći mnogo o studijama animiranog filma, ni o iskustvima animatora na ovim prostorima, a svi hitaju na ETF.

Odgovor:

Lepo je što si se razmišljaš o opcijama u IT oblasti i umetnosti, koje su daleko od nespojivog, i u budućnosti će se verovatno još više razvijati oblast koja predstavlja njihov spoj. :)

S obzirom da je tržište rada vrlo dinamično, teško je reći da li će se od nekog posla “dobro živeti”. Oblast umetnosti jeste nešto što većina ne percipira kao perspektivno, za razliku od Elektrotehničkog fakulteta za koji se smatra da će doneti dobar posao, ali svakako da ne postoji sigurna garancija da će to važiti za svakoga. Važno je da, za koji god posao da se odlučiš, pokušaš da stekneš što više praktičnog iskustva koje će budući poslodavci prepoznati. Svakako da je animacija oblast koja se sve više razvija, tako da postoji puno prostora za napredovanje. Lično, verujem da će ti biti značajno lakše ukoliko se baviš nečim što zaista voliš i gde sebe vidiš. Ukoliko je tvoja unutrašnja motivacija velika, biće ti lakše i da učiš izazovnije predmete, i da prevaziđeš barijere kada dođe do traženja posla.

Ukoliko proceniš da je Elektrotehnički fakultet bolje rešenje za tebe, to ne mora nužno značiti da se nećeš baviti animacijom. Uvek imaš opciju da odabereš zanimanje programera kao primarno, a da se tokom studija ili nakon njih usavršavaš u oblasti animacije, pa da se time baviš kao freelancer ili da ti to bude samo hobi. Postoje različiti kursevi, koje možeš pogledati ovde, koji mogu da ti omoguće dovoljno znanja da počneš da se baviš animacijom, a do koje mere ćeš se usavršiti, zavisi samo od tebe. :). Ono što je prednost upisa na Elektrotehnički fakultet je što već pohađaš elektrotehničku školu, što znači da već imaš određeno predznanje iz nekih predmeta koji se tamo proučavaju.

Pronašla sam smer koji bi ti možda bio interesantan, koji spaja animaciju i elektrotehniku – Animacija u inženjerstvu na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Spisak predmeta ćeš pronaći ovde pa ukoliko ti se učini interesantnim, možeš i tu opciju uzeti u obzir.

159
08.01.2020
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.